Uzman isim böbrek taşı oluşumuna karşı uyarıda bulundu

Uzman isim böbrek taşı oluşumuna karşı uyarıda bulundu
Prof. Dr. Halil Başar, böbrek taşı oluşumunu önlemenin önemli bir adımının güne su içerek başlamak ve günü suyla tamamlamak olduğunu belirtti.

Uzmanlara göre, böbrek taşı hastalığı, idrar yaparken ağrı, idrarda kan, mide bulantısı, sık idrara çıkma, ateş ve titreme gibi belirtilerle kendini gösteriyor. Prof. Dr. Halil Başar, böbrek taşı oluşumunun iç ve dış sebeplerle ilişkilendirildiğini ifade ederek, iç sebeplerin genetik faktörler ve vücut metabolizması olduğunu, dış sebeplerin ise sıcak iklimde yaşayanlarda su tüketiminin azalması ve idrar miktarının düşmesi gibi faktörlerden kaynaklandığını açıkladı.

Böbrek taşı ağrısının şiddetli olduğunu belirten Başar, "Taş ağrısı, kolik tarzında ani bir şekilde ortaya çıkar ve kişiyi kıvrandırır. Bu ağrı, taşın idrar kanalında gerilmeye neden olması sonucunda ortaya çıkar. Aynı zamanda taş, idrar kanalını tırmalayarak kanamalara yol açabilir" dedi.

Prof. Dr. Başar, büyük taşların sırt bölgesindeki açılan kanallar sayesinde kırılabildiğini ve vücuttan çıkarılabildiğini söyledi. Küçük taşların ise idrar kanalına girilerek, mesaneye ve böbreğe kadar çıkartılabildiğini belirten Başar, ameliyat sonrasında hastaların genellikle bir buçuk saat içinde taşlardan kurtulabildiğini ifade etti.

Uzmanlar, böbrek sağlığını korumak için günlük su tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Güne su içerek başlamak, gün boyunca yeterli miktarda su içmek böbrek taşı oluşumunu önlemede önemli bir etken olabilir" dedi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar