Uranyum bulunmayan ülkemizde nükleer santral ısrarı neden?

Uranyum bulunmayan ülkemizde nükleer santral ısrarı neden?
Erdoğan’ın, çevreyi ve insan sağlığını riske attığını bildiği halde, Akkuyu nükleer santrali ısrarı hakkında CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, ‘’Adrese teslim ihalelerin önünü açmak isteyen çalışmalardan bir tanesi de bu projedir” dedi.

ANKARA-CHP Ankara Milletvekili Levent Gök çevre ve insan sağlığı açısından büyük risk taşıdığı için dünya genelinde vazgeçilen nükleer enerji santrali yapımında iktidarın neden ısrarcı olduğunu sorguladı. Gök “Cumhurbaşkanı Erdoğan, Akkuyu nükleer santralinin ikinci ünitesinin de üretime geçeceğini açıkladı. Enerji üretiminin temel sorunu olan yakıt temini yapımı süren ve yapımı planlanan iki santralde de çözülmemiştir. Akkuyu ve Sinop Nükleer Santralleri ülkemiz coğrafyasında yok denecek kadar az bulunan uranyum madeninden üretilen yakıt ile çalışacak reaktörler ile donatılacaktır. Nükleer enerji üretiminde kullanılması mümkün olan toryum madeni açısından zengin yataklarımızın bulunmasına rağmen toryumun enerji üretiminde kullanılmasına ilişkin neden çalışma yapılmıyor. Türkiye öz kaynaklarıyla temiz enerji üreterek enerjide dışa bağımlılığı sona erdirmeli” açıklamasını yaptı.

AKP iktidarının her alanda olduğu gibi enerjide de Türkiye’yi dışa bağımlı hale getirdiğini, enerji üretiminde de Uranyum’da ısrar edilmesinin bunun bir göstergesi olduğunu belirten Gök, “İktidar, her alanda olduğu gibi ülkemizi enerjide de dışa bağımlı hale getirmektedir. Herhangi bir şekilde ülke kaynaklarını değerlendirmek yerine beceriksiz iktidarın çareyi ülkeyi dışa bağımlı hale getirecek çözümlerde aradığı çok açıktır. Akkuyu Nükleer Santrali ve buna bağlı bütün nükleer santraller ile ilgili olarak Uranyum kullanılması gerçeği ortadayken Uranyum’da dışa bağımlılığı artacağı bir gerçekken hala Uranyum’da ısrar edilmesi iktidarın beceriksizliği, çaresizliği ve dışa bağımlı yönetim anlayışının sonucudur” ifadelerini kullandı.

Nükleer enerji üretiminde ülkemizde zengin kaynakları bulunan Toryum’un kullanılması gerektiğini ifade eden Gök, “Ülkemizde çok zengin Toryum yatakları bulunmaktadır. Toryum ile enerji üretimi konusunda herhangi bir ilerleme sağlanamamaktadır. Bizim parti olarak düşüncemiz ülkemizin kendi kaynaklarını kullanarak enerjideki dışa bağımlılığı en az seviyeye indirmek ve kurtulmaktır. İktidarın ülkemizi enerjide dışa bağımlı hale getirecek çalışmaları Türkiye’yi işin içinden çıkılmaz bir hale getireceği ortadadır” diye konuştu.

‘ENERJİ ÜRETİMİNDE KULLANILABİLECEK OLMASI MÜMKÜN’

Toryum ile temiz nükleer enerji projesinin üzerinde durulması gerektiğini söyleyen Gök, “Prof. Dr. Engin Arık’ın getirdiği şüpheli ölümünden önce dile getirdiği ve üzerine çalışmalar yürüttüğü toryumdan temiz nükleer enerji üretimini gerçekleştirecek olan proton hızlandırıcı projesi kadük durumdadır. Bu proje üzerinde durulması gereken çok önemli bir projedir. Bilim insanlarımızın çalışmaları ile Toryum’un temiz enerji üretiminde kullanılabilecek olması mümkündür. Kendi öz kaynaklarımızın değerlendirilememesi sorgulanması gereken bir konudur” şeklinde açıklama yaptı.

İktidarın her ihalede yandaşları kayırdığını ve adrese teslim ihaleler yapıldığını ekleyen Gök, “İktidarın her ihalesinde olduğu gibi bu ihale de adrese teslim ihaledir. Yapılan ihalelerde yandaşlar kayrılmaktadır. Ülkenin dışa bağımlılığının azaltılması bağlamında çok tehlikeli bir yol izlenmektedir. İktidarın tercihleri ülke kaynaklarının heba edilmesine ve boş yere kullanılmasından başka birşey değildir. Adrese teslim ihalelerin önünü açmak isteyen çalışmalardan bir tanesi de bu projedir” diye konuştu.

EMRE YILMAZ 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar