Ünlü ekonomist Selçuk Geçer tam tarih verdi: Dolar 30 liranın üstüne çıkacak

Ünlü ekonomist Selçuk Geçer tam tarih verdi: Dolar 30 liranın üstüne çıkacak
Ekonomist Selçuk Geçer, yazısında dolar / TL için tarih ve rakam verdi. Geçer, “38 liranın altında dolar kuru beklemeyin derim” ifadelerine yer verdi.

ÖZGE SIVAS/GÜNBOYU

Ekonomist Selçuk Geçer, yüksek enflasyon ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın piyasa beklentilerinin altında kalan faiz kararlarının ardından dolar / TL kuruyla ilgili öngörülerini açıkladı.

Selçuk geçer dolar kurunun 38 liranın altında olmayacağını belirleterek yazısında şu ifadelere yer verdi:

Bana göre biz eylül ayı içerisinde doların 30 liranın üzerine çıktığını göreceğiz. Yılsonuna kadar ise dolar enflasyon karşılığı olan değere ulaşmış olacak. Bu değer bugün 38 - 40 lira aralığı. Zamlar bu şekilde gelmeye devam ederse biz de dolar rakamını yukarı yönlü revize etmeye devam edeceğiz elbette. Ezcümle enflasyon buralarda kalsa bile yılsonunda 38 liranın altında dolar kuru beklemeyin derim. Aslında bu geç kalınmış bir operasyon.

Keşke dolar enflasyon karşılığındaki değerine bu yılın başında gelmiş olsaydı. Böylece hem turizm hem de ihracatta çok daha avantajlı olabilirdik. Kim bilir bu kadar büyük bir cari açık yerine cari fazla bile verebilirdik. Bu arada Merkez rezervleri de boşalmazdı. Ancak ne yazık ki tercihler ekonomik gerçekler üzerine değil, siyasi kaygılara göre yapıldı. Onun için de bugün bu noktadayız.

Kabul edelim Türk Lirası, olması gereken değerin çok üzerinde. Bu aşırı değer nedeniyle, İhracatımız azalıyor, ithalatımız artıyor, dış ticaret açığımız ve cari açığımız büyüyor. Rekabetçi olamadığımız için turist bizim yerimize Yunanistan, Portekiz, İspanya hatta Fransa’yı tercih ediyor.

ŞAKA MAKA DEĞİL CARİ AÇIĞIMIZ 100 MİLYAR DOLARA EMİN ADIMLARLA İLERLİYOR

Demek ki doların bir an önce olması gereken değere yani enflasyonist fiyatına gelmesi gerekiyor. Şaka maka değil cari açığımız 100 milyar dolara emin adımlarla ilerliyor. Düşünün yılın ilk yarısında çoktan 60 milyar dolarlık cari açığı geride bırakmış durumdayız.

ŞİMŞEK O YÜZDEN 'EYVALLAH' DİYOR

Cari açık deyip geçmeyin… Eğer kontrolden çıkarsa önce ödemeler dengesi krizi sonra finansal kriz demek. Kontrolden çıkarsa dolar taklalar atarak yükselir. Zaten o nedenle Hazine Bakanı Mehmet Şimşek ve ekibi kontrollü kur yükselişine "Eyvallah" diyor.

BABALAR GİBİ FAİZ ARTIŞLARINA HAZIR OLUN

Ancak bu yükselişi bir an önce gerçekleştirmek zorundayız. Her gecikme baskıyı biraz daha arttırıyor. O nedenle ağustos ve eylül aylarında da yüksek faiz artırımları yapılmayacak.

Dolar Ağustos ayı gibi 30 liranın hemen kıyısına gelecek. Eylül ayında ise 30 liranın üzerine çıkarılacak. Enflasyon değerine ise en geç yılsonu ya da gelecek yılın başında getirilecek. Sonra mı? Sonra babalar gibi faiz artışlarına hazır olun.

YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar