Ünlü ekonomist Selçuk Geçer dolar 40 lira olacağı tarihi açıkladı

Ünlü ekonomist Selçuk Geçer dolar 40 lira olacağı tarihi açıkladı
Ünlü ekonomist Selçuk Geçer, ağustos ayına işaret ederek döviz kurunun varacağı noktayı değerlendirdi.

SERPİL DEMİR-GÜNBOYU

Selçuk Geçer, dolar kuru ile ilgili tahminlerine bir yenisini ekledi. Geçer "Temmuz ayının sonunda veya Ağustos ayının ortalarında dolar kurunda 30 TL üzerini göreceğiz. Merkez Bankası’nın tahminlerine göre yıl sonu dolar kuru tahmini 26 TL’ydi. Şu anda o seviye yakalandı. Yeni bir değerlendirme yapılıp dolar kurunun yıl sonu tahmini 30 TL’nin üzerine çıkacak" dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu merakla beklenen Temmuz ayı enflasyon oranını bugün açıkladı. Geçtiğimiz ay TÜİK tarafından açıklanan Haziran enflasyonu, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yıllık %40,42, aylık %6,50, Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık %38,21, aylık %3,92 olmuştu. Enflasyon, haziranda yıllık bazda yüzde 38,21'e gerilerken, bu rakam son 18 ayın en düşük seviyesi olarak kayıtlara geçmişti.

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yıllık %44,50, aylık %8,23 arttı. Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık %47,83, aylık %9,49 oldu. TÜFE'deki (2003=100) değişim 2023 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre %9,49, bir önceki yılın Aralık ayına göre %31,14, bir önceki yılın aynı ayına göre %47,83 ve on iki aylık ortalamalara göre %57,45 olarak gerçekleşti.

Ünlü ekonomist Selçuk Geçer, enflasyon açıklanmadan hemen önce çektiği videoda dolar kuruyla enflasyon arasındaki uyumsuzluğa dikkat çekti ve enflasyon oranlarının son 5 yıldır TÜİK tarafından karartıldığını söyledi.

DOLAR 40 TL

"Ülkede bir enflasyon olacak, satın alma gücünün artırılması gerekiyor bu da ancak doğru enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla olur" diyen Geçer, gerçek enflasyon rakamlarının açıklanması gerektiğini belirtti.

Geçer, Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in gerçek enflasyon rakamlarından yana olduğunu ve bundan sonra bu rakamların muhtemelen açıklanacağını kaydetti ve dolar ile ilgili değerlendirme yaptı.

Gerçek enflasyon rakamlarıyla dolar kuru arasındaki farka dikkat çeken Geçer, "bugün dolar kuru 26.95 peki enflasyon karşılığı bu mu? Hayır arkadaşlar. Kümülatif enflasyon karşılığı 38 ile 40 lira arasına gelmiş durumda. Hatta 40 lirayı yukarıya yönlü zorlamaya başladı. Bugün itibariyle yarın değil. Bir saat sonra değil. Doların 40 lira, euronun da 43-44 lira olması gerekiyor. Biz de hala Türk lirası değerli durumda. Dolar 40 lira seviyesine geldiği zaman enflasyon karşısındaki değerine ulaşmış olacak." dedi.

Geçer, "40 lira, 45 lira, 50 lira olabilir. Rakamlara takılmayın arkadaşlar. 'Selçuk Geçer 50 lira olacak' dedi, hayır arkadaşlar. Enflasyon karşısındaki oranı o. Onu söylüyorum" ifadesini kullandı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar