Ünlü ekonomist Alaattin Aktaş herkesten gizlenen KKM tablosunu açıkladı! Dönüş kolay olmayacak

Ünlü ekonomist Alaattin Aktaş herkesten gizlenen KKM tablosunu açıkladı! Dönüş kolay olmayacak
Geçtiğimiz haftalarda Kur Korumalı Mevduat hesaplarında azalma yaşandığı konuşulurken, ekonomist Alaattin Aktaş, KKM ile ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

KKM'nin döviz bazında artarken yalnızca TL bazında azaldığını belirten Aktaş, bunun nedeninin de kurdaki düşüş olduğunu söyledi. Ünlü ekonomist, KKM'yi döviz cinsinden izlemek gerektiğini hatırlattı.

Alaattin Aktaş, Ekonomim Gazetesinde yer alan bugünkü köşesinde, 18-25 Ağustos haftasında, Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarında görünürde bir azalma yaşandığına dair yanıltıcı bir izlenim oluştuğunu ileri sürdü. Gerçekte KKM'de bir azalma olmadığını, aksine artışın devam ettiğini belirten Aktaş ayrıca, bu azalmanın Merkez Bankası'nın aldığı önlemlerden kaynaklanmadığını çünkü Merkez'in bu önlemleri 28 Ağustos'ta bankalara ilettiğini aktardı.

"Bu yanıltıcı izlenim, BDDK (Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu) verilerini sadece Türk Lirası bazında değerlendirmemizden kaynaklanmaktadır" diyen Aktaş, BDDK verilerine göre, 18 Ağustos'ta 3 trilyon 408 milyar TL olan KKM, 25 Ağustos'ta 3 trilyon 369 milyar TL'ye düşmüş gibi göründüğünü ifade etti. Aktaş, aslında bir azalma olup olmadığını sorgulamamız gerektiğine dikkat çekti.

TL BAZINDA DÜŞTÜ DOLAR BAZINDA ARTTI

BDDK'nın KKM'yi döviz cinsinden de açıkladığını hatırlatan Aktaş, "Buna göre, 18 Ağustos'ta 126.4 milyar dolar olan KKM, 25 Ağustos'ta 127.6 milyar dolara çıkmıştır. Bu verilere göre KKM'nin aslında arttığını görüyoruz" diyerek gerçek tabloyu ortaya koyuyor.

KKM'nin döviz bazında artarken TL bazında azalmasının nedenine eğilen Aktaş, bunun nedeninin döviz kurundaki düşüş olduğunu ifade etti. Aktaş, 18 Ağustos'ta 26.96 olan dolar kurunun, 25 Ağustos'ta 26.40'a gerilediğini hatırlattı.

KKM'yi döviz cinsinden izlemenin daha doğru olacağı tavsiyesinde bulunan Aktaş, "Çünkü KKM'nin büyük bir kısmının dövizden dönüşümle oluştuğu bilinmektedir. Dolayısıyla bu hesapları TL'ye çevirip azalma olduğunu söylemek anlamsızdır" yorumunda bulundu.

Merkez Bankası'nın KKM'yi azaltma amacı taşıdığını ve bu önlemleri bu sebeple aldığını unutmamanın önemli olduğunu vurgulayan Aktaş, "Ancak bu önlemlerin etkisi henüz görülmemiştir, çünkü Merkez Bankası bu önlemleri 28 Ağustos'ta bankalara iletti. Dolayısıyla, görünürdeki azalmanın bu önlemlerle ilişkilendirilmemesi gerekmektedir" ifadesinde bulundu.

TL MEVDUTA DÖNMEK KOLAY OLMAYACAK

Merkez Bankası'nın, özellikle TL ile açılan KKM hesaplarında azalma istediğini hatırlatan Aktaş, "Ancak bu tasarrufların tekrar TL mevduata dönmesi kolay olmayabilir. Bankaların cazip faiz oranları sunması ve dövizin artmayacağına dair bir algı oluşturması gerekecektir" dedi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar