Ülkenin kurtuluşu 9 Eylül 1922'dir

1922 yılından bu yana, her 9 Eylül, Türk Milletini heyecanlandıran, millet olma şuuru içerisinde bizleri bugünün ehemmiyeti üzerinde düşündüren tarihî olaydır.

İstiklal mücadelesinin harp sahasında, son merhalesi olan bugünde, memleketimizi istila etmek isteyen, düşmanları, İzmir''in rıhtımından döküşümüzdür. Üzerinden bir asır zaman geçmiş olmasına rağmen, bu 9 Eylül''ün manası Türk Milleti için ayrıdır ve ilerideki 9 Eylüllerde de ayrı olacaktır.

Atatürk''ün, yüksek dehası etrafında birleşerek, memleketimizi düşmanlardan temizlememizin gayesi ne idi? Bu nokta üzerinde düşünmeye bile lüzum kalmadan, derhal belirtmek gerekir ki, memleketi düşmandan ari bir hale getirmek, millî iradeye dayanan, içeride ve dışarıda tam istiklale sahip olmak, hak ve hürriyetlerimizi milli kanunlarımız çerçevesi içinde kullanabilmek, Millî Mücadele''nin şaşmaz hedefi idi. Bu hedefe ulaşmak için, Türk Milleti her şeyi vermekten çekinmeyerek esas gayesine ulaşmıştır.

İzmir''in kurtarılması Millî Mücadele''nin adeta parolası olmuştur. Bir sembol haline gelen, İzmir''in düşmandan temizlenmesi fikri, aynı zamanda istiklal ve hürriyet, o zaman değerlendirilmiştir.

Kazanılması nice ve paha biçilmez kıymetlere mâl olan bir mücadelenin sonunda elde edilen en değerli hazine, dışarıya karşı istiklal ve içeride hürriyet ve adalete dayanan hukuk devletidir.

Bugün bir tarihî olay olarak, kutladığımız 9 Eylül, İzmir''in düşmandan kurtarılışının altında, o gün olduğu kadar, bugün ve yarın için de, devlet, millet ve vatandaş, üzerine titrediğimiz 2 temel değer vardır: İstiklal ve Hürriyet

İzmir''in kurtarılışı istiklal ve hürriyetin sembolüdür.

Türk İstiklal Mücadelesi, gerçekten çok büyük olayların ahenkli bir manzumesidir. Bunlardan herhangi biri, yeniden ayrı veya daha az ehemmiyetli değildir. Bir bütünün parçalarını teşkil eden olaylar, başlı başına taşıdıkları değerlerin üstünde istiklal ve hürriyet ileri anlamdaki manevi değerlerin, yapısını teşkil ederler.

Türk gençliğine bu yapının Başustası Mustafa Kemal Atatürk tarafından emanet edilen bu Cumhuriyet istiklal ve hürriyetinin bir sembolü olarak ilelebet muhafaza edilecektir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları