Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Fatih Ergin

Fatih Ergin

25. SAAT

Ukrayna neden savaşı kazanabilir?

Askerî tarihçi Phillips O''Brien''in II. Dünya Savaşı (2DS) hakkındaki "Savaş Nasıl Kazanıldı?" adlı kitabı, "II. Dünya Savaşı''nda belirleyici savaşlar olmadı" cümlesiyle başlar.

Yani diyor ki 2DS, aslında Mohaç Meydan Savaşı gibi tek celsede sonuç vermedi. Taraflar, birbirlerine karşı yıpratma savaşı gerçekleştirdi. Farklı bölgelerde yüzlerce savaş yaşandı.

Kuzey hattında sağlanan başarı, güneydeki yenilgi nedeniyle mutlak zaferi getiremedi. Çünkü 6 yıllık savaş, yıpratma savaşına dönüşmüştü.

Bazı uzmanlar, Rusya''nın da Ukrayna''yı tek celsede kontrol edebileceğini düşünüyordu. Ama Zelenski''nin kaçmaması ve Batı''nın muazzam desteği Ukrayna''nın direnme gücünü artırdı.

Birkaç haftada biteceği düşünülen savaş, bir ay sonra birinci yılını dolduracak. Çünkü Batı''nın muazzam askerî ve ekonomik desteği, Rusya''nın sürekliliği olmayan ekonomik gücünü yıpratıyor.

NATO''nun uzun menzilli hassas vuruş yapan askerî sistemleri, modern tanksavar füzeleriyle birlikte Rus ordusunu perişan ediyor. Rusların savaştan önceki 2700 tankının yarısından fazlasını kaybettiği söyleniyor.

Askerî tarihçi O''Brien, "modern savaşlar askerî teçhizatı inanılmaz bir hızla tüketiyor" diyor. Okumuş adam, "leblebi gibi gidiyor" dememiş tabii.

Ukrayna''da da durum pek farksız değil ama burada devreye "süreklilik meselesi" giriyor.

Aslında bir yanda 10 milyar dolara yakın savunma bütçesi ile Ukrayna, diğer yanda 70 milyar dolar bütçeli Rusya var. Tecrübeyi hiç katmıyorum.

Ukraynalı askerler de Hulk olmadığına göre savaşın sonucunun belli olması gerekiyordu. Ruslar yıpranacaktı ama zafer uzakta olmayacaktı. Ama olmadı. Şu an Ruslar, kendi ekonomilerinden 15 kat daha büyük olan Avrupa Birliği ve kendi ekonomilerinden 25 kat daha büyük olan ABD ile de savaşıyor.

Düşünün, sadece ABD''nin Ukrayna''ya olan askerî desteği 100 milyar dolar civarına ulaşmış.

Kara savaşında Ukrayna başarılı oldu ancak II. Dünya Savaşı''nda Alman hava sahası ele geçirilip tüm Alman savaş kapasitesi imha edilene kadar savaş sona ermemişti.

Batı''nın Ukrayna''ya hava savunma sistemlerini gönderme sebebi de bu. Ama asıl dertleri tabii ki de Ukrayna''nın düşmesi değil, Rusya''nın kan kaybetmesi…

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları