Ücretsiz olacağı söylenmişti: Yüzde 52 zam geldi

Ücretsiz olacağı söylenmişti: Yüzde 52 zam geldi
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 1 sene önce HPV aşısının ücretsiz olacağını ifade etmişti Ancak aşıya bu süre zarfında %52’ye varan zam uygulanması dikkat çekti. İşte HPV aşısı maaliyeti ve detaylar...

Daha önce ücretsiz olacağı söylenen HPV aşısına gelen zamlar dikkat çekti. Yaklaşık 1 yıl geçmesinin ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Sağlık Bakanlığı’nın 2024 yılı bütçesinin görüşmelerinde açıklamalar yaptı. Bakan Koca HPV aşısı için mücadele edenlere “Bu konudaki talebin dile getirilme şekli, kamu menfaatini de koruyacak şekilde planlarsak daha anlamlı olur. Bu konuda sizlerden istirhamım lütfen bizim elimizi zayıflatmayın” şeklinde konuştu.

ÜCRETSİZ OLMA VAADİ HAKKINDA KONUŞTU

Bakan Koca, HPV aşısının ücretsiz olma vaadi hakkındaki soruyu da yanıtladı ve “HPV aşısı konusunda bilim kurulumuzu çalıştırdık. Burada en önemli konulardan biri üreticisinin sınırlı olması, onaylanmış 2 üretici var. Aşının yerli olarak üretilmesi için Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığımızı görevlendirdik. Biyoteknoloji Enstitümüz çalışmaya başladı, ilk bilgiler yerli aşıyı da bunu da üretebileceğimizi gösteriyor. En uygun koşullarda aşıyı temin edebilmek için çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

YAŞ VE MEDENİ HALE GÖRE PLANLAMA MI YAPILACAK?


Ayrıca Koca, HPV vaadinin yerine getirilmemesi hakkında ‘Yaş gruplarını ve medeni hal durumlarını dikkate alan bir plan hazırlığındayız’ şeklinde konuştu. Uzman sağlıkçıların ise HPV aşısını her kesim ve yaş grubu için önerdiği bilinmekte.

ÖNLENEBİLEN TEK KANSER TÜRÜ

Rahim ağzı kanserinin ‘önlenebilen tek kanser türü’ olduğunu ifade eden sağlıkçılar, rahim ağzı kanseri dünya ölçeğinde 45 yaş altı kadınlarda en sık görülen ikinci kanser türü olarak kayıtlara geçtiğini ifade ediyor.


Koca ayrıca, yaş gruplarını ve medeni hal durumunu dikkate alan aşılama programı yapacaklarını belirtirken, HPV aşılarının esas olarak 11-12 yaş kız ve erkek çocuklara önerildiği biliniyor. Bu yaşlarda aşı olmayan çocukların ise 26 yaşa kadar aşı olabileceği ifade edilmekte. Bunun yanı sıra kadınlar için ise 26-45 yaşları arasında da öneriliyor.

MALİYETİ 8 BİN TL’YE GELDİ

HPV aşısının ulusal aşı takvimine alınması ve pek çok ülkede olduğu gibi Türkiye’de de ücretsiz olarak uygulanması beklenmekteydi. Ancak son dönemde HPV aşılarına zam uygulaması yapıldı. 4 tip virüse karşı koruyan tek doz aşısının fiyatı yüzde 52 zamla 1215 TL’den 1858 TL’ye yükseldi. 9 tip koruma sağlayan aşı ise yüzde 30 zamla 1993 TL’den 2 bin 575 liraya yükseldi.

Bunun yanı sıra 9-14 yaş arasına 2 doz, 14 yaş üstüne ise 3 doz yapılmakta olan aşının maliyeti Bakan Koca’nın ücret aşı vaadi sonrası 9-14 yaş aralığında 3 bin 989 TL'den 5 bin 150 TL’ye çıkarken 14 yaş üstündeki kişiler için ise 2 bin 979 TL’den 7 bin 725 TL’ye çıkmış oldu.

YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar