Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Mehmet Akif Cenkci

Mehmet Akif Cenkci

Ücretsiz izin ve maaş desteği düzenlemesi Meclis'te kabul edildi

Yeni Koronavirüs (Covıd-19) salgınının ekonomik ve sosyal hayata etkilerinin azaltılması hakkındaki kanun ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair 7244 sayılı kanun Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edilerek yasalaştı. İlgili kanun 16/04/2020 tarihinde yasalaşarak Cumhurbaşkanlığına gönderildi. Cumhurbaşkanının onaylamasıyla birlikte Resmî Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girecektir.

Torba kanun işten çıkarmalar, ücretsiz izin desteğinin yanı sıra birçok düzenlemeyi de beraberinde getirmektedir.

Konutlara ve faaliyetleri durdurulan iş yerlerine ait su faturası borçları belediyelerce 3 ay boyunca ertelenebilme olanağı getirilmiştir.

Sendikalar ve toplu iş sözleşmesi kanunu kapsamındaki yetki tespitlerinin verilmesi, toplu iş sözleşmelerinin yapılması, toplu iş uyuşmazlıklarının çözümü ile grev ve lokavta ilişkin süreler bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 3 ay süreyle uzatılmıştır. 

Böylelikle; 3 ay boyunca toplu iş sözleşmeleri yapılamayacak, özellikle 696 sayılı KHK ile kadro alan kamu işçilerinin toplu iş sözleşmesi hayalleri ne yazık ki suya düşmüştür. Taşerondayken kadro alan işçiler ve özel sektördeki diğer işçilerin lehine bir düzenleme olduğundan bahsetmek elbette mümkün değildir.

Yaşlılar ve engellilere yapılan yardımlar 3 ay boyunca gelir ölçüleri ile ağır engellilik şartı aranmadan yapılacaktır.

Pandemi nedeniyle faaliyetleri durdurulan veya faaliyetlerine ara veren işletmelerin yıllık ilan reklam vergileri ile çevre temizlik vergilerinin faaliyetleri durdurulan veya faaliyette bulunmadıkları dönemlere denk gelen borçları alınmayacaktır.

KYK kredi borçları, belediyelerin gelir vergisi tevkifatı ödemeleri, sosyal sigorta prim ödemeleri 3 ay süreyle ertelenmiştir.

Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu'na göre düzenlenen yıllık aidat 2020 yılında alınmayacaktır.

30 Eylül 2020'ye kadar el konulan ancak henüz tasfiye hale gelmemiş tıbbi malzemeler, kurumlara tahsis edilebilecek.

İşverenlerin yaptığı kısa çalışma ödeneği başvurularında uygunluk tespitinin tamamlanması beklenmeksizin, işverenin yapmış olduğu beyanı doğrultusunda gerçekleşecektir. Böylelikle kısa çalışma ödeneği sonuçlanması hızlanmış olacaktır.

Şüphesiz düzenlemede en çok dikkat çeken ise ücretsiz izin ve işten çıkarma yasağıdır.

İşten çıkarmalar konusunda ise işverenler işçilerini ahlak ve iyi niyet kuralları haller dışında 3 ay boyunca işten çıkartamayacaklardır. Bu belki de kanunun en önemli ve dikkat çeken hususudur. Ancak bu zamana kadar birçok firma işçilerini işten çıkarmış, birçoğu da başta kıdem tazminatı olmak üzere diğer işçilik alacaklarını ödememiştir.

15 Mart 2020 tarihi itibari ile ücretsiz izine çıkarılan ve kısa çalışma ödeneğinden yararlanamayan işçiler için günlük 39,24 TL ödenek verilecektir. Aylık olarak ise bu tutar 1.777.20 TL'sine tekabül etmektedir. Bu rakam asgari ücretin, açlık ve yoksulluk sınırının çok çok altındadır. Ayda 1.177 TL gibi bir rakamla geçinmek, hayatta kalabilmek imkânsızdır. Bu rakamla bir işçinin geçinebileceği yönünde olumlu görüş vermek ise vicdan muhakemesinin bittiğinin göstergesidir.

Asgari ücret ile çalışan işçi de ücretsiz izine çıkarıldığında günlük 39,24 TL alacak, 5.000 TL ile çalışan da 10.000 TL ile çalışan da...

Şimdi sormak gerekir ayda 1.177 TL ile ne yapabilirsiniz, önceliğinizi hangi ödemenize verirsiniz?

Kira ödemenize mi? Faturalara mı? Yoksa temel gıda maddelerine mi? Yaşamak için, hayatta kalmayı başarabilmek için tabii ki önceliğiniz beslenmeniz olacaktır.

En azından bu süreçte gıda ve temizlik malzemelerinde KDV'nin sıfırlanması gerektiğini de hatırlatmak isterim...

Yüce Allah işçi kardeşlerimize sabır, onları 1.177 TL ile kaderlerine mahkûm bırakanlara da tez zamanda vicdan nasip etsin demekten başka bir şey bulamıyorum...

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları