Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Mehmet Akif Cenkci

Mehmet Akif Cenkci

Ücretsiz izin uygulaması uzatılıyor

Sevgili okuyucularım, işçinin onayı olmadan işverenin işçisini ücretsiz izine çıkarabilme hakkı salgın döneminde İş Kanunu'na getirilen geçici bir madde ile düzenlenmişti.

Ücretsiz izin uygulaması ile işçiler tek taraflı işverenin kararı ile ücretsiz izne çıkarılıp, İŞKUR tarafından ise bu işçilere günlük 39,24 TL, ayda ise toplamda 1.177,24 TL ödeniyordu. Bu uygulamanın işçi ve emekçileri mağdur edeceğini, asgari ücretin dahi altında olan bu ödenekle işçi kesiminin geçimini sağlayamayacağını belirtmiştim.

En önemlisi ise 11 Nisan 2020 tarihinde köşemde hatırlayacaksınız bu duruma genişçe yer verip, ücretsiz izin uygulaması meşrulaştırılıyor mu? Diye sormuştum. Geldiğimiz noktada ise geçtiğimiz günlerde meclis komisyonunda kabul edilen ve önümüzdeki günlerde meclis genel kuruluna gelerek yasalaşması beklenen torba konunun dördüncü maddesi incelendiğinde bu görüşümüz ve tedirginliğimizde ne kadar haklı olduğumuz ortaya çıkmıştır.

Komisyonda kabul edilen torba yasanın ilgili maddesine göre işten çıkarma yasağı ve ücretsiz izin uygulaması 30 Haziran 2021'e kadar uzatılabilmesi için Cumhurbaşkanına yetki verilmektedir. Bu tasarının yasalaşması durumunda işverenler işçinin rızasını almaksızın tek taraflı olarak ücretsiz izine çıkarmaya devam edebileceklerdir. Böylelikle 30 Haziran 2021'e kadar yani bir yıl daha işçiler mağdur olacak, 1.177,24 TL ile geçinmeye çalışmaya çalışacaklardır.

Ayrıca ücretsiz izninde olan işçilere sadece genel sağlık sigorta primi ödendiğinden uzun vadeli sigorta primleri ödenmeyerek, emeklilik için sigorta prim günleri de maalesef eksik olmaktadır. Emeklilik için sigorta prim günlerini tamamlamakta ciddi sıkıntılar yaşayacak olan işçilerin bu sıkıntısının da çözüme kavuşturulması gerekmektedir. Örneğin; ücretsiz izine çıkarılan bu kesimin eksik sigorta primlerini tamamlayabilmeleri için borçlanma hakkı getirilebilir. Böylelikle eksik primler tamamlanmış olur ve hiç değilse emeklilik için zaman kaybı yaşamazlar.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları