Üç kez kızartma yapılan yağda toksik madde riski!

Üç kez kızartma yapılan yağda toksik madde riski!
Tarım ve Orman Bakanlığı, ülke genelinde kızartma yağlarına yönelik denetimlerini sürdürürken, sağlık uzmanları uyarılarda bulunuyor.

Dahiliye Uzmanı Dr. Esen Karadaş, kızartma yağlarının tekrarlanan kullanımının sağlık için zararlı olduğunu belirterek, "Oksidasyon oluşturuyor ve vücuda toksik madde girmiş gibi düşünebiliriz. Bu yağların maksimum 2-3 kullanımı geçmemesi lazım" dedi.

Tarım ve Orman Bakanlığı, kızartma yağlarından kaynaklanabilecek sağlık risklerini önlemek amacıyla özellikle fast-food işletmelerinde denetimler gerçekleştiriyor. Bu denetimlerde uygunsuzluk tespit edilen durumlarda cezai işlemler uygulanıyor.

Uzmanlar, kızartma yağlarının uzun süre tekrar tekrar kullanılmasının vücut sağlığı üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğine dikkat çekiyor.

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Esen Karadaş, denetimlerin önemli olduğunu ve kızartma yağlarının belirli bir kullanım sınırını aşmaması gerektiğini vurgulayarak, "Oksidasyon oluşturuyor ve vücuda toksik madde girmiş gibi düşünebiliriz. Bu yağların maksimum 2-3 kullanımı geçmemesi lazım. Her şeyden önce paketli olmayan, işlenmemiş gıda sadece çocuklar için değil, bizim için de çok daha önemli" şeklinde konuştu.

Diyetisyen Aylin Erdem İnce ise fast-food tarzı beslenmenin birçok olumsuz etkisi olduğunu belirterek, "Fast food ürünlerinde işlenmiş şekerler, sodyum, doymuş yağlar, trans yağlar gibi zararlı bileşenler bulunmaktadır. Rafine şekerler kan şekerini hızlı yükseltip düşürebilir, sodyum tansiyon problemlerine, trans yağlar ise kalp ve damar rahatsızlıklarına yol açabilir. Fast food tüketiminde enerjisi yüksek ve sağlıksız besinler kullanılıyor. Bu tür besinlerin uzun süreli tüketimi çeşitli sağlık sorunlarına neden olabiliyor" ifadelerini kullandı.

Çocukluk döneminden itibaren işlenmiş gıda tüketiminin birçok ciddi problemi beraberinde getirdiğini söyleyen Diyetisyen İnce, sağlıklı ve bilinçli bir toplum olmak adına alışkanlıkların ve bağımlılıkların engellenmesi gerektiğini vurguladı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar