TÜVTÜRK'ün araç muayenesinde ücretler iade edilecek! Milyonlarca araç sahibini ilgilendiriyor

TÜVTÜRK'ün araç muayenesinde ücretler iade edilecek! Milyonlarca araç sahibini ilgilendiriyor
Milyonlarca araç sahibini yakından ilgilendiren bir durum ortaya çıktı: Trabzon'da bir vatandaş, aracının muayenesi sırasında ödenen komisyon ücretinin iadesini sağlayan bir hukuk mücadelesini kazandı.

Ömer Altuntaş, 2022 yılında aracının muayenesi için gittiği Trabzon'daki araç muayene istasyonunda yaptığı banka kartı ödemesinde kendisinden tahsil edilen 12,41 TL'lik komisyon ücretini Tüketici Mahkemesi'ne taşıdı. Mahkeme, Altuntaş'ı haklı buldu ve bu komisyon ücretinin iadesine karar verdi.

Altuntaş, Tüketici Mahkemesi'nin bu kararıyla, bilgilendirme ve farkındalık oluşturmak adına çıktığı yolda başarılı olduğunu ifade etti. Bu sürecin zorluğuna rağmen, mahkemenin kendisini haklı bulmasıyla, 12,41 TL'lik komisyon ücretinin geri iade edileceğini belirtti.

tuvturk-istasyonlari.jpg

MAHKEME HAKLI BULDU

Altuntaş'ın ifadelerine göre, araç muayene ücretini banka kartıyla ödemesi gerektiğinde, istasyon yetkilileri tarafından kendisinden ek bir komisyon ücreti talep edilmişti. Ancak bu uygulamanın yasal bir dayanağı olmadığına dair yapılan itirazlar sonucunda, mahkeme Altuntaş'ı haklı buldu ve komisyon ücretinin geri ödenmesine hükmetti.

Altuntaş, bu durumu mahkemeye taşıyan tek kişi olmasına rağmen, benzer durumların yaşandığını ancak diğer kişilerin benzer adımları atmamış olmasından dolayı benzer ücretlerin talep edilmeye devam ettiğini belirtti. Mahkeme kararının, banka ya da kredi kartlarından bu tarz komisyon ücretlerinin alınamayacağı yönünde olduğunu vurguladı ve bu kararın tüketici kanununa dayandığını dile getirdi. Bu durumda, mahkemenin lehine verdiği karar, benzer durumlar için de bir emsal oluşturabilir.tuvturk.jpg

Altuntaş'ın açıklaması şöyle:

"Başkalarından da böyle alınan komisyonlar var ancak bizim gibi mahkemeye veren yok. Haliyle 12 TL değmez diyorlar. Zaten öyle olduğu için herkes böyle düşündüğü için bunu vatandaştan almaya devam ediyorlar. Mahkeme netleşti, hükmü verdi. Gerekçeli kararda tüketici kanununda banka kartları ya da kredi kartlarından bu şekilde komisyon alınamayacağına hükmediyor. Firmaların ya da şirketlerin kendilerinin yaptığı bunlarla ilgili bankalarla anlaşmalar var.

Bu anlaşmaların vatandaşı ya da üçüncü kişileri bağlamadığından bahsediyor. Haliyle biz de bunu dayanak gösterdik. Daha önce bununla ilgili mahkeme kararları farklı illerde vardı. Onları da emsal gösterdik sonuçta mahkeme de bizim lehimize karar verdi."

muayene-44-sobr-cover.jpg

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar