Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Fatih Ergin

Fatih Ergin

25. SAAT

Türkiye'nin İsrail kartı

İsrail Devlet Başkanı Isaac Herzog, Cumhurbaşkanı Erdoğan''ın daveti sonrası Türkiye''ye geldi. 14 yıl sonra bir ilk olan ziyaret, geçtiğimiz yıldan bu yana normalleşme sürecine giren iki ülke ilişkilerinin ''ikinci baharını'' yaşatması için önemli görülüyor.

Görüşme sonrası basın toplantısında konuşan Herzog, "İsrail ve Türkiye hepimizin ev olarak adlandırdığı bu bölgeyi çarpıcı bir şekilde etkileyecek bir iş birliği yapabilir ve yapmalıdır." derken; Erdoğan,  Bakanımızın Filistin ve İsrail''e yapacağı ziyareti, ardından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımızın İsrail ziyaretini önemsiyorum." ifadesini kullandı.

İsrail''i tanıyan ilk Müslüman ülke olan Türkiye, İsrail''in 1956''daki Süveyş işgalinden 2017''de ABD''nin Kudüs''ü İsrail''in başkenti tanımasına kadar birçok kez büyükelçilik seviyesini düşürdü, ilişkiler sürekli koptu.

Ama ticaret hiçbir zaman kopmadı. 1997''de STA''nın yürürlüğe girmesinden sonra 2009 yılı hariç (one minute krizi) ticaret hacmi artarken, 2020 yılında 6.2 milyar dolar ile rekor kırdı. Düşünün Azerbaycan-Türkiye ticaret hacmi 4.5 milyar dolar.

İki ülke farklı alanlarda birbirlerine ihtiyaç duyuyor. Doğu Akdeniz''deki doğal gazın Avrupa''ya ulaşmasında Türkiye''nin rolü öne çıkıyor. Birçok yol denense de şu bir gerçek; o gazın alıcısı Avrupa ise, dağıtıcısı Türkiye olmak zorunda.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu''nun İsrail  ziyaretinden sonra Enerji Bakanı''nın da gidecek olması bunun işareti.

İsrail için de Türkiye, büyük nüfusu, Filistin üzerindeki rolü ve İran''a karşı bölgedeki en güçlü müttefik olarak stratejik bir ülke. Mesela Türkiye uzmanlarından olan İsrailli eski diplomat Dr. Alon Liel, Türkiye''nin bölgedeki askeri operasyonlar sonucu artan jeo-stratejik önemine dikkat çekerek, bölgede Türkiye''nin pozisyonunun güçlendiğini, İsrail''in bölgesel gelişmelerde Türkiye''den faydalanabileceğini ifade ediyor.

Herzog''u Türkiye''ye taşıyan İsrail uçağının üzerinde yazdığı gibi; her şeye rağmen "barış" ve "iş birliği" ile "gelecek"te önemli ittifaklar kurulabilir, Herzog''un dediği gibi kurulmalıdır. Zor değil, duygusal bakmayalım yeter. Dahası, Suriye''nin kuzeyindeki terör koridorunu dağıtmak İsrail''in Türkiye ile yakın müttefik olmasından geçer.

Türkiye''de bunu görebilen kaç kişi var bilmiyorum…

İki ülke ne kadar yakın olursa, hem çıkarlarımız için hem de emin olun Filistin için daha faydalı bir model olacaktır.

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları