Türkiye'nin çay ihracatı ilk çeyrekte artış gösterdi

Türkiye'nin çay ihracatı ilk çeyrekte artış gösterdi
Ocak-Mart döneminde gerçekleşen çay ihracatı, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 20'lik bir artışla 8 milyon 555 bin 356 dolara yükseldi.

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) verilerine göre, Türkiye'de yetiştirilen çay, yılın ilk üç ayında 96 ülke, özerk ve serbest bölgelere satıldı.

Ocak-Mart 2023'te 7 milyon 107 bin 943 dolar olarak kaydedilen çay ihracatı, bu yılın aynı döneminde yüzde 20 artarak 8 milyon 555 bin 356 dolara yükseldi.

Geçen senenin ilk çeyreğinde 1465 ton olan Türk çayı ihracat miktarı, bu yılın aynı döneminde 1828 tona ulaştı.

Belçika, Birleşik Krallık ve ABD, Türk çayına en fazla talep gösteren ülkeler arasında yer aldı.

Belçika'ya ocak-mart döneminde 896 ton çay ihraç edilerek 3 milyon 835 bin 925 dolarlık satış gerçekleştirildi. Bu rakamlar, geçen yılın aynı dönemine göre miktar bazında yüzde 35, değer bazında ise yüzde 44 artışa işaret etti.

Birleşik Krallık'a 929 bin 185 dolarlık ve ABD'ye ise 780 bin 522 dolarlık çay satışı gerçekleştirildi.

Geçen yılın aynı dönemine kıyasla, Liberya, Moritanya, Hırvatistan, Kamerun, Gabon, Polonya, Tunus, Mısır, Güney Sudan, Dubai, Burundi, Brezilya, Orta Afrika Cumhuriyeti, Venezuela, Ekvator Ginesi, Küba, Cibuti, Angola ve Kamboçya gibi ülkelere de çay ihraç edildi.

DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Kalyoncu, Türk çayının ihracatının artması için etkin tanıtım çalışmalarının devam edeceğini belirtti. Hedef pazarlar arasında Avrupa, Türk Cumhuriyetleri, Orta Doğu ülkeleri ve Rusya Federasyonu'nun olduğunu vurgulayan Kalyoncu, bu pazarlardaki payın artırılmasına odaklanacaklarını ifade etti.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar