Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Nuri Kayış

Nuri Kayış

DOSDOĞRU

Türkiye'de siyasi cinayetler

Muhalefet sözcülerinin siyasi cinayetler işlenebileceğine ilişkin endişelerini dile getirmeleri, bazı duyumlar aldıklarını belirtmeleri iktidar kanadında gerekli yankıyı bulmadı, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Böyle bir istihbarat yok" diye konuştu.

Oysa konunun üzerine ciddi şekilde gidilmesinde yarar var.

Cumhuriyet tarihi boyunca ülkemizde pek çok suikast girişimi ve suikast yaşandığını unutmamak gerekiyor.

Hafızaları tazelemek için bunlardan bir kaçını Alpay Kabacalı'nın "Türkiye'de Siyasal Cinayetler" kitabından ve gazete arşivlerinden yararlanarak özetleyelim.

Meclis'te Ateşlenen Silahlar: Savaşlarda olağanüstü cesaret gösterdiği için "Deli" lakabıyla anılan Halit Paşa, sivil dönemde Ardahan Milletvekili olarak görev yapıyordu. Meclis'te arkadaşlarıyla sık sık tartışıyor, hatta bu kadarla kalmayıp zaman zaman onları dövüyordu. 9 Şubat 1925'te yaşanan bir tartışmada Afyon Milletvekili Kel Ali Bey tarafından öldürüldü. Bazı kaynaklar cinayeti Rize Milletvekili Rauf Bey'in işlediğini iddia etti. Kel Ali Bey yargılandı ancak "meşru müdafaada bulunduğu" gerekçesiyle ceza almadı.  

Ali Şükrü Bey Suikasti: Trabzon Milletvekili Ali Şükrü Bey, Meclis'te iktidara sert eleştirilerde bulunuyordu. Özellikle saltanatın kaldırılmasına karşı çıkıyor, bunun ihanet olduğunu söylüyordu. 26 Mart 1926 akşamından sonra ortada görünmez oldu. Polisin yaptığı incelemede, Topal Osman adlı bir kişi tarafından öldürüldüğü ve Mühye köyü yakınlarına gömüldüğü anlaşıldı. Zanlının, "Papazın Bağı" diye bilinen yerdeki bir evde gizlendiği saptandı. Çıkan çatışmada öldürüldü. Meclis'te kabul edilen bir önergeyle cesedi Meclis'in önüne getirildi ve ayağından asılarak teşhir edildi.  

İzmir'de Suikast Hazırlığı: 16 Haziran 1926. Motorculuk yapan Giritli Şevki, İzmir Valiliği'ne başvurarak, "Yarın şehrimize gelecek Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal'e suikast düzenlenecek. Saldırıyı yapacak olanlar benim motorumla Sisam ya da Sakız adasına kaçmayı planlıyorlar" dedi, suikastı kimlerin yapacağını tek tek açıkladı. Bunun üzerine harekete geçildi, motorcunun belirttiği kişiler yakalanarak İstiklal Mahkemesi önüne çıkarıldı. Aralarında milletvekillerinin de olduğu 13 kişi idam cezasına çarptırıldı. Kaçan bir kişi de sınırda yakalandı ve o da idama mahkûm edildi.

İsmet İnönü'ye Suikast Girişimi: Tarih 22 Şubat 1964'tü. Başbakan İsmet İnönü, Başbakanlık binasından çıktı, makam otomobiline bindi. Tam o sırada bir kişi elindeki tabancayla arabaya yaklaştı ve ardı ardına tetiğe bastı. Kurşunlar arabanın kapısına isabet etti. Saldırgan, polislerin üzerine atılması sonucu etkisiz hale getirildi. İsmi Mesut Suna'ydı. Kayseri'de işçilik yapıyordu. Kahvehanede İsmet İnönü aleyhine yapılan konuşmalardan etkilenerek böyle bir eyleme giriştiği anlaşıldı. 

Bülent Ecevit 9 Kez Ölümden Döndü: Cumhuriyet tarihinde suikast girişimiyle en çok karşılaşan siyaset adamı Bülent Ecevit oldu. Kendisini tam 9 kez öldürmek istediler. Bunlardan sadece ikisinden söz edelim:  New York Voldorf Astoria Oteli'nin lobisinde oturmakta olan Ecevit'e yaklaşan bir kişi silahını ateşlemek üzereyken, üzerine atılan Koruma Müdürü Mümtaz Karaduman ve bir FBI görevlisi tarafından etkisiz hale getirildi. İzmir Çiğli Havaalanı'nda ise Ecevit'e ateş açan kişinin resmi görevli olduğu anlaşıldı.

*

Yerimiz kalmadığı için Turgut Özal, Recep Tayyip Erdoğan ve Kemal Kılıçdaroğlu başta olmak üzere diğer kimi siyaset adamlarına yönelik saldırıları bir başka yazımızda anlatalım.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları