Türkiye’de epidural anestezi tercihi yüzde 1’in altında

Türkiye’de epidural anestezi tercihi yüzde 1’in altında
Anestezi ve Yoğun Bakım Uzmanı Dr. Ahmet Anaç, epidural anestezinin diğer ülkelerde yaygın olarak tercih edilen bir yöntem olduğunu, Türkiye'de bu oranın yüzde 1'in altında olduğunu vurguladı.

Uzm. Dr. Ahmet Anaç, epidural anestezinin, bel kısmından özel bir iğne kullanılarak omuriliğe takılan bir kateter aracılığıyla anestezik madde verilerek uygulandığını belirtti.

Bu yöntemin doğum öncesi ve sırasında ağrı hissedilmemesini sağlayarak, anne adaylarının doğumunu kolaylaştırdığını ve halk arasında "Prenses Doğum" olarak da bilindiğini açıkladı.

Prenses doğumun anne adayları için oldukça konforlu, sağlıklı ve basit bir yöntem olduğunu, günümüzde sıkça tercih edildiğini, anne ve çocuk için ciddi bir risk taşımadığını söyleyen Dr. Anaç, epidural anestezinin diğer ülkelerde oldukça popüler olduğunu ancak Türkiye'de nadiren tercih edildiğini ifade etti.

Fransa'da epidural anestezinin doğumların yüzde 87'sinde, Amerika Birleşik Devletleri ve İskandinav ülkelerinde ise yüzde 90'ın üzerinde kullanıldığını belirten Dr. Anaç, Türkiye'de ise bu oranın yüzde 1 civarında olduğunu belirtti. Dr. Anaç, "Ülkemizde epidural anestezili prenses doğumun yeterince tanıtılamadığını düşünüyorum. Bu yöntemin anne adaylarına doğru ve bilinçli bir şekilde aktarılması gerekmektedir. Devlet desteğiyle desteklenmesi önemlidir. Devlet tarafından karşılanmayan epidural anestezinin ücretleri nedeniyle anneler bu doğumu kendi bütçelerinden ödemek zorunda kalıyorlar, bu da yöntemin tercih edilme sıklığını azaltıyor" şeklinde konuştu.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar