Türkiye'de 59 ilin ihracatı arttı

Türkiye'de 59 ilin ihracatı arttı

Ticaret Bakanlığı'nın açıklamasına göre, ocak-şubat döneminde 16 ilin 500 milyon doların üzerinde mal ve hizmet ihracatı yaptığı, ayrıca 59 ilde ihracatın arttığı belirtildi.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, Türkiye ekonomisinin son 14 çeyrektir sürekli bir büyüme trendi gösterdiği, bu yılın ilk çeyreğinde de satın alma yöneticileri endeksi (PMI) ve ihracat verilerinin bu büyümeyi desteklediği ifade edildi.

İhracattaki artış ve ithalattaki düşüşün net ihracata olumlu katkı sağlaması beklenirken, ihracatın bu yılın ocak-şubat döneminde yüzde 8,5 arttığı belirtildi. Ayrıca, 16 ilin 500 milyon doların üzerinde mal ve hizmet ihraç ettiği, 59 ilde ihracatın arttığı vurgulandı. Bu artışların yerel ekonomik kalkınmaya katkı sağladığına dikkat çekildi.

Açıklamada, bazı illerin ihracattaki gelişmelerine de değinilerek İstanbul'un yüzde 0,3 azalışa rağmen birinci sırada yer aldığı, Kocaeli'nin yüzde 11,8 artışla ikinci, İzmir'in yüzde 8 artışla üçüncü olduğu belirtildi. Şubat ayında ise en fazla ihracat artışının Gaziantep'te gerçekleştiği ve bu ilin geçen yılın aynı dönemine göre 370 milyon dolarlık artış sağladığı bildirildi.

Açıklamada ayrıca, Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremler sonrasında 11 ilde ihracatın artış gösterdiği ve bu illerin depremden önceki dönemdeki ihracat seviyelerini aştığına dikkat çekildi.