Türkiye'de 3. kez görülüyor: Acilen koruma altına alınması lazım!

Türkiye'de 3. kez görülüyor: Acilen koruma altına alınması lazım!
Düzce Üniversitesi'nde görevli akademisyenler, Bolu ormanlarında yaptıkları araştırma sonucunda, Türkiye'nin 3. kayın ağacı türünü keşfettiler.

Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi'nden Prof. Dr. Necmi Aksoy, Dr. Öğr. Üyesi Neval Güneş Özkan, Dr. Öğr. Üyesi Turgay Birtürk ve doktora öğrencisi Ahmet Ayteğin, Bolu ormanlarında kayın türleri üzerine araştırma yürüttüler.

2020 yılında başlayan çalışmaların sonucunda, Bolu'da melez bir kayın ağacının yayılış gösterdiği belirlendi.

Keşfedilen tür, Doğu kayını ile Avrupa kayını arasında doğal melez bir tür olan Kırım kayını olarak tanımlandı.

Yeni keşifle birlikte Türkiye'deki kayın ağacı türü sayısı 3'e yükseldi. Bu araştırma, Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi'nin 2024 sayısında da yayımlandı.

Prof. Dr. Necmi Aksoy, "Bu yeni keşifle birlikte Türkiye florasındaki kayın cinsine ait tür sayısı 3'e çıkmıştır. Dar bir alanda yayılış gösterdiğinden Kırım kayını, Türkiye için nadir bulunan bir türdür. Uluslararası Doğayı Koruma Birliği (IUCN) kategorilerine göre; türün koruma durumunun Kritik Tehlike Altında (CR) olarak listelenmesi gerekmektedir. Üniversitemiz akademisyenleri, bu melez ağaçların yayılış alanlarında sadece bilimsel ve eğitimsel çalışmalara izin verildiğini, ancak bu ağaçların popülasyonu, sağlık durumu ve üreme durumlarının izlenmesi gerektiğini belirtiyorlar" şeklinde konuştu.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar