Donanmalar arası ortak tatbikat yapılacak: Denize kıyısı olmayan ülkeyle askeri anlaşma!

Donanmalar arası ortak tatbikat yapılacak: Denize kıyısı olmayan ülkeyle askeri anlaşma!
Askeri İşbirliği Çerçeve Anlaşması imzalayan, Türkiye ile Çad, deniz haydutluğuyla mücadele edecek. Liman ziyaretleri de işbirliği kapsamında. Çad’ın denize kıyısının olmaması da ayrı gözlerden kaçmadı.

DENİZE KIYISI OLMAYAN ÜLKEYLE ASKERİ ANLAŞMA!

Geçtiğimiz 2019 yılında, Türkiye ile Çad arasında imzalanan, Askeri İşbirliği Çerçeve Anlaşması onay için TBMM Dışişleri Komisyonu’na sunuldu. Ayrıntıları ortaya çıkan anlaşmadaki askeri işbirliği alanları arasında askeri eğitim ve öğretim, savunma sanayisi, askeri işbirliği ziyaretlerinin yanı sıra barışı koruma, insani yardım ve deniz haydutluğuyla mücadele operasyonları gibi savaş haricindeki harekâtlar sayıldı.

Cumhuriyet’ten Hüseyin Hayatsever’in haberine göre, anlaşmadaki “uygulama ve işbirliği” esasları arasında ise “askeri tatbikatlara katılım, bu askeri tatbikatlara gözlemci statüsünde iştirak, geçiş eğitimlerinin ve liman ziyaretlerinin icrası, müşterek tatbikatların düzenlenmesi” de yer aldı.

GÖL HAVZASININ DONANMASI

Denize kıyısı olmayan Çad ile yapılan anlaşmada iki ülke donanma gemilerinin katılımıyla yapılan ve “passex” olarak adlandırılan geçiş eğitimlerinin icrasının da sayılması dikkat çekti. Çad’ın denize kıyısı olmasa da ülkenin batı sınırında Nijerya, Nijer ve Kamerun’un ortasında bulunan Çad Gölü’nde yakın zamanda kurduğu bir donanma gücü bulunuyor. Terör örgütü Boko Haram’ın yoğun faaliyet gösterdiği Çad Gölü havzasında bu örgütle mücadele için kurulan Çokuluslu Ortak Görev Gücü’nün de üyesi olan Çad’ın yeni kurulan donanmasını eğitmek için Nijerya’nın istekli olduğuna dair haberler geçen yılsonunda Afrika basınında yer almıştı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar