Türk Telekom için % 20 indirilen kurumlar vergisi oranı %25'e yükseltiliyor

Kurumlar vergisi oranının 2021 yılı için yüzde 25, 2022 yılı için ise yüzde 23'e çıkarılması ile ilgili torba yasa kanun teklifi, Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülerek kanunlaşması için TBMM Genel Kuruluna gönderildi. Genel Kurulda bir değişiklik yapılmadan yasalaşacağı kesin!

 

Kurumlar vergisi oranı %22 ile %4 arasında değişmektedir nasıl mı?

 

Kurumlar Vergisi Kanunu'nun 32'nci maddesinde kurumlar vergisi oranı olarak hükme bağlanmıştır. Bu oran Cumhurbaşkanı Kararı ile 2018, 2019 ve 2020 yılı vergilendirme dönemleri için %22 olarak uygulandı. 2021 gelirlerine %20 uygulanacaktı. TBMM Plan Bütçe Komisyonu'nda kabul edilerek genel kurulda görüşülecek Torba Kanun teklifi ile kurumlar vergisi oranı %25'e çıkartılmak istenmektedir.

Kurumlar Vergisi oranı konusunda zaten uygulanmakta olan oran % 22 ile %4 arasında değişmektedir. Kanunu'nun 32/A maddesinin 2'nci bendinde ''indirimli kurumlar vergisi düzenlemesi bu olanağı bazı yatırımcı mükelleflere sağlamaktadır. Yatırım katkı oranı esas alınarak hesaplanan kurumlar vergisi %4'e kadar inebilmektedir. Orta halli şirket sahipleri daha fazla kurumlar vergisi öderken yatırım yapan büyük sermaye guruplarının vergisi kademeli olarak %4'e kadar inebilmektedir.

Yatırımcılarımıza vergi indirimi sağlayalım ama biyolojik varlığını sürdürmekte zorlanan asgari ücretlinin ücretinde de vergi alınmasın o zaman.

 

2006'da yapılan değişiklikle Telekom'a sağlanan avantaj

 

Kurumlar Vergisi oranı Telekom için indirildi konusu kamuoyunda çok tartışılmıştı. 5520 sayılı yeni Kurumlar Vergisi Kanunu 21.06.2006 tarihinde Resmî Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdiğinde 2006 yılının yarısı aşılmıştı.

Telekom da bu yasal düzenlemeden önce özelleştirilmişti. Yasa yürürlüğü geriye doğru yürütülerek düşük vergi oranı 2006 yılı için de uygulanma olanağı sağlandı. Bu oran değişikliği ile Telekom 2006 yılı için ödeyeceği vergi tamı tamına 382 milyon TL daha az vergi ödedi.

2018 ve 2019 yılları ilk en çok vergi ödeyen yüz mükellef arasına giremeyen Türk Telekom, muhtemelen ödemedikleri kredileri de gider yazarak zarar beyan etmiş olabilir! Kredilerin de ödenmediği ve kamu bankaları üzerinde kaldığı yazılıp çizilmektedir.

Nitekim, 2006-2017 yılları arasındaki ilk 11 yıl için vergi oran değişikliği ile 3 milyar 667 milyon TL vergi avantajı elde etti.

Oranın yeniden %20'den %25'e çıkarılması ile 2006'da yapılan geriye doğru oran değişikliği ile Telekom'a bilinçli olarak avantaj sağlandığı söylenmektedir.

Kanunların geriye yürümeyeceği (makabline şamil) temel bir hukuk kuralıdır. Anayasa Mahkemesi Kararları ile de bu hüküm karar altına alınmıştır. Yani bir hukuk normunun yürürlüğe girdiği tarihten sonraki olaylara, durumlara uygulanmaması temel hükmü ihlal edilmiştir.

Maç devam ederken kural değişmiş, Öger Ailesine sonraki yıllar için de önemli bir vergi avantajı sağlanmıştır.

İletişim vergisi ile ilgili kolaylıklar, geriye dönmeyen krediler. Kazancın anında içerden dövize çevrilerek yurt dışına çıkarılması ise işin diğer yönü! Zaten bu konuda 2006 yılından beri yazılmayan kalmadı.

Yasa TBMM Genel Kurulunda görüşülürken yeni ekleme ve çıkarmalar yapılabilir. Ancak, kurumlar vergisi oran değişikliğinde bir değişme olacağı beklenmiyor.

2021 yılında %25 izleyen yıllarda ise %23 kurumlar vergi oranı uygulanacağı görülmektedir. Tabi ki Cumhurbaşkanlığı eski deyimle fermanı yeni deyimle kararı ile aşağı ve yukarı indirilip yükseltilmezse.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları