Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Kamuran ÖZGEN

Kamuran ÖZGEN

TURİZM EKONOMİSİ VE POLİTİKASI

Turizm Tanıtım Ajansı

Turizm sektörünü ilgilendiren bir yasa söz konusu olduğunda, artık kesinlikle korkar oldum. Çünkü hiçbir ön çalışmaya dayanmayan, sektör analizlerinden uzak, paydaşları dinlemeyen, ben yaptım oldu mantıksızlığının hâkim olduğu hoyratça bir süreç yaşıyoruz.

Bildiğim kadarı ile önceki bütçelerde yüz elli milyon dolar olan ve Turizm Bakanlığı'nın kullanımına verilen "Türkiye Tanıtım Bütçesi" yetersiz gelmiş olacak ki, tepeden inme yeni bir uygulama ile daha karşı karşıyayız. Turizm Tanıtım Ajansı'nın yasal olarak Sayıştay denetiminden muaf tutulması da diğer anlaşılmayan bir konu. Türkiye turizminin gelişmesi için gerekli olan ve "tanıtım" için kurulan bir yapı niye "denetlenemez" bir yapıya kavuşturulur ki?

Sonuçta bir ülkenin tanıtımı dendiğinde aklımıza gelenler; uluslararası fuar etkinlikleri, tanıtım filmleri, belgeseller, yazılı tanıtım materyalleri ve dağıtımı, birebir tanıtım yöntemleri, sponsorluklar, turizmde ürün çeşitliliğinin artırılması için gerekli olan altyapı sorunlarının çözülmesi, ulusal bir rezervasyon yazılım sisteminin kurulması ve tüm turizm sektöründeki paydaşların bu ağa entegre edilmesi vb. çalışmalardır.

Millî turizm yazılımı

Dijitalleşen dünyada hâlâ ülkemizde millî bir turizm yazılımın geliştirilmemiş olması, yüz tane tanıtım yasası çıkarılsa da istenilen sonucu vermeyecek, toplanan "zorunlu tanıtım ajansı vergileri" sorgusuz sualsiz ve denetimsiz şekilde çar çur edilecektir.

Sayıları on bini geçen ve her yıl milyonlarca turiste birebir ülkemizin tarihini, gelenek ve göreneklerini, kültürünü anlatan profesyonel turist rehberlerinin bu ajans yapısı dışında tutulması anlaşılır gibi değildir.

Uluslararası turizm fuarlarında, sadece konaklama ve yeme içme giderlerinin karşılanması karşılığında, gönüllü olarak stantlarda görev almak isteyen ve her nedense yıllardır bakanlık tarafından bilgi ve tecrübeleri göz ardı edilen profesyonel turizm rehberlerinin ülke tanıtımına yaptıkları ve yapacakları katkıların değerlendirilmemesi anlaşılır gibi değildir.

Son olarak, geçen hafta Muğla Dalaman bölgesinde çıkan ve ilk gün müdahalenin yapılmaması nedeni ile yaklaşık 400 hektar ormanlık alanın kül olmasına neden olan tüm yetkilileri Allah'a havale ediyorum. Yanarak yok olmasına neden olduğunuz milyonlarca ağaç, milyarlarca karınca, binlerce kaplumbağa vb. canlıların ahı üzerinize olsun İnşallah.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları