Tüp bebek tedavisinde yapay zeka ile yüzde 90 başarı elde edildi

Tüp bebek tedavisinde yapay zeka ile yüzde 90 başarı elde edildi
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Gökalp Öner, tüp bebek tedavisinde geliştirdiği yerli yapay zeka yazılımı ile bin 600 hastada yüzde 90 başarı elde ettiklerini açıkladı.

Prof. Dr. Öner, bu teknolojinin tüp bebek süreçlerini optimize ettiğini ve çiftlere sağlıklı gebelikleri daha hızlı bir şekilde sunmaya yardımcı olduğunu belirtti.

Yapay zeka yazılımının, tüp bebek tedavisinde kişiye özel tedavi planlaması, en uygun sperm ve embriyo seçimi konularında önemli bir rol oynadığını ifade eden Prof. Dr. Gökalp Öner, "Tüp bebekte bize başvuran hastalarda ilk amacımız en sağlıklı gebeliği ilk transferde yakalamaktır. Bize başvuran hastalardaki ilk transferlerde gebelik oranını yükseltmiş oluyoruz. Hem de çiftlerimizde ilk seferde gebeliği yakalamış oluyoruz. Bu yaptığımız yazılım hem bizim işimizi kolaylaştırıyor, hem de çiftlerimizi mutlu ediyor" şeklinde konuştu.

Yazılımın, tüp bebek süreçlerinde embriyo seçiminde kritik bir rol oynadığını vurgulayan Prof. Dr. Öner, "Embriyo, anneye transfer ettiğimiz bebeğin öncüsüdür. Gebelik getirecek en önemli aşamadır. 2021 yılından beri yurt dışından hizmet satın aldığımız yapay zeka uygulamasının ilk kez yerli ve milli bir şekilde ülkemize kazandırdık. Kendi merkezimizde uyguladığımız yapay zeka ile yaklaşık 1600 hastaya transfer gerçekleştirdik. Gen alanında yaklaşık yüzde 90 doğru sonuçlar elde ediyoruz. Bu yapay zekada gelinmiş en üst aşama. Bu uygulamayı yerli ve milli olarak merkezimizde uygulamanın gururunu yaşıyoruz" dedi.

Prof. Dr. Öner, projelerini 2023 yılında Harvard Üniversitesi'ne sunarak kabul aldıklarını ve yazılımlarını sürekli olarak geliştirerek hastalarına uygulamaya başladıklarını belirtti. Yapay zeka yazılımlarının, yurtdışından alınan benzer uygulamalara göre derin öğrenme açısından daha üstün olduğunu ifade eden Öner, "Bu yazılım yerli ve milli olarak yüzde 100 bize ait. Şu anda güzel bir sonuç alıyoruz ve gayet keyifli gidiyor" diye ekledi.

Tüp bebek tedavisinde yapay zeka uygulamalarının, embriyo seçimi kadar sperm ve rahmin hazırlanması aşamalarında da etkili olduğunu belirten Prof. Dr. Öner, "Yumurta rezervi az olan, başarısız denemeler geçirmiş çiftlerde ilk seferde gebeliği almak ve en kaliteli embriyoyu sağlamak hepimizin isteği olan bir şey. Bu yaptığımız yazılım hem bizim işimizi kolaylaştırıyor, hem de çiftlerimizi mutlu ediyor. Artık yapay zeka ile her şey daha kolay ve iyi. Çiftlerimizde ilk seferde güzel haberi alabilmek için teknolojiden de faydalanmış oluyoruz" şeklinde konuştu.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar