Tüm dünyada kahve fiyatları artış gösterdi

Tüm dünyada kahve fiyatları artış gösterdi
İklim koşulları, koronavirüs salgını ve siyasi çekişmeler kahve fiyatlarını da etkiledi. Son yılların en yüksek rakamlarına ulaştı. 

Dünyanın en büyük kahve üreticileri koronavirüs salgını ve değişen iklim koşulları nedeniyle kahve fiyatlarını yükseltti. Bu yükselmenin en çok etkilediği ülkelerden birisi de Afrika. Yükselen ulaşım maliyetleri ve büyük üreticiler arasındaki siyasi gerilim de  kahve fiyatlarının artışında etkili oldu. Tanzanya Kahve Kurulu, kahve ihracat fiyatlarının 2021-2022 mali yılında bir önceki yıla göre yüzde 30 artış gösterdiğini açıkladı. Ülkede, 50 kilogramlık kahve çuvalı geçen yıl 130 dolardan alıcı bulurken şu anda 186 dolardan alıcı buluyor. Etiyopya gibi Afrika'da en fazla kahve ihracatı yapan ülkelerden biri olan Uganda'da temmuzda fiyatlarda yüzde 7,9 arttı.

Kenya'da ağustosun ikinci haftasında yapılan haftalık kahve satışında bir önceki döneme göre ortalama yüzde 24 artış görülürken, Etiyopya'da da son 1 ayda yüzde 10'a yakın yükseliş oldu

KAHVE FİYATLARINDA REKOR ARTIŞ

Öte yandan, fiyatlardaki artışın ardından bazı kahve türlerinin Afrika'dan yapılan ithalatında da düşüş yaşandı. Kahve fiyatlarında 2021'deki yıllık değişim yüzde 50'yi aşarken, Arabica kahve fiyatlarında son 7 yılın zirvesini gördü. Üretimde 2020'de 3,1 milyon tonla Brezilya başı çekerken, bu ülkeyi sırasıyla Vietnam, Kolombiya, Endonezya ve Etiyopya izlemişti.

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar