TÜİK verileri ortaya çıkardı: Eşlerin en büyük sorunu 'harcamalar'

TÜİK verileri ortaya çıkardı: Eşlerin en büyük sorunu 'harcamalar'
TÜİK, 2021 yılı "Aile Yapısı Araştırması" sonuçlarını açıkladı. Rapora göre, Türkiye'de eşlerin en fazla boşanma nedeni ''sorumsuz ve ilgisiz davranma'' olurken, eşler arasındaki en fazla sorun ''harcamalar'' konusunda yaşandı.

TÜİK VERİLERİ AÇIKLANDI: EŞLERİN EN BÜYÜK SORUNU 'HARCAMALAR'

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2021 yılına ilişkin "Aile Yapısı Araştırması" sonuçlarını yayınladı. Yayınlanan verilere göre, evli bireylerin bazı belirlenmiş konularda eşleri ile sorun yaşayıp yaşamadıkları incelendiğinde, eşler arasında en fazla sorun yaşanan konu yüzde 5,6 harcamalar oldu. 

En fazla sorun yaşanan diğer konular sırasıyla yüzde 5,5 ile ailece birlikte vakit geçirmeme, yüzde 4,9 ile gelirinin yeterli olmaması, yüzde 3,7 ile ev ile ilgili sorumluluklar ve yüzde 3,6 ile sigara alışkanlığı olarak sıralandı.

BOŞANMADA EKONOMİNİN PAYI YÜZDE 10''A DAYANDI

En az bir kez boşanmış bireylerin boşanma nedenleri bakıldığında, Türkiye genelinde en fazla boşanma nedeni yüzde 32,2 ile "sorumsuz ve ilgisiz davranma" olarak belirlendi. Bunu yüzde 14,1 ile aldatma, yüzde 9,8 ile evin ekonomik olarak geçimini sağlayamama ve yüzde 8,1 ile dayak/kötü muamele takip etti.

Cinsiyete göre incelendiğinde ise en önemli boşanma nedenin her iki cinsiyette de eşlerinin sorumsuz ve ilgisiz davranması olduğu görüldü. Bu oran, erkekler için yüzde 41,2, kadınlar için 24,2 olarak tespit edildi.

Erkeklere göre sorumsuz ve ilgisiz davranmadan sonra en önemli boşanma nedenleri yüzde 11 ile aile büyüklerinin aile içi ilişkilere karışması ve yüzde 9,7 ile evin ekonomik olarak geçimini sağlayamama oldu. Kadınlara göre sorumsuz ve ilgisiz davranmadan sonra en önemli boşanma nedenleri ise yüzde 19,3 ile aldatma ve yüzde 14,6 ile dayak/kötü muamele diğer nedenler olarak sıralandı.

EĞİTİMİNİ EKONOMİK NEDENLERLE BIRAKANLARIN ORANI ERKEKLERDE YÜZDE 61,8

Eğitime devam etmek istemesine rağmen (üniversite dahil) eğitimini yarıda bırakan bireylerin oranı yüzde 11,6 oldu. Erkeklerde bu oranın yüzde 12,7, kadınlarda ise yüzde 10,6 olduğu görüldü.

Eğitime devam etmek istemesine rağmen eğitimini yarıda bırakan bireylerin eğitimi yarıda bırakma nedenleri cinsiyete göre incelendiğinde, erkeklerin yüzde 61,8''i ve kadınların yüzde 36,4''ü ekonomik nedenlerle eğitimini yarıda bıraktı.

Erkeklerin yüzde 20,3''ü eğitimde başarısızlık, kadınların ise yüzde 28,8''i ailenin izin vermemesi nedeni ile eğitimini yarıda bıraktı.

KADININ ÇALIŞMASI GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNENLERİN ORANI YÜZDE 82,6

Kadınların çalışması ile ilgili bireylerin algıları incelendiğinde, kadının çalışması ve sosyal hayata katkı sağlamasının değerli olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 82,6 iken kadının asli görevinin çocuk bakımı ve ev işleri olduğunu düşünenlerin oranı ise yüzde 35,8 oldu.

Çocuk ile ilgili bireylerin algıları incelendiğinde, bireylerin yüzde 83,1''i çocukların anne ve babasına yaşlılıklarında bakması gerektiğini düşündü. Çocuğun anne ve babanın itibarını artırdığını düşünen bireylerin oranı yüzde 80,4, çocuğun bir işi olduğunda anne ve babasına maddi katkı sağlaması gerektiğini düşünen bireylerin oranı yüzde 66,9 ve neslin (soyun) devamının sadece erkek çocuk ile sağlandığını düşünen bireylerin oranı ise yüzde 28,8 olarak belirlendi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar