Trigeminal nevralji nedir? Dayanılmaz ağrılara sebep olan hastalık hafife alınmamalı

Trigeminal nevralji nedir? Dayanılmaz ağrılara sebep olan hastalık hafife alınmamalı
Her sene 100 bin kişide ortalama 4 ila 6 arasında görülen trigeminal nevralji hastalığı yüzde elektrik çarpmasına benzer ani ağrı ataklarına sebep olabiliyor. Uzmanlar belirtilerin hafife alınmaması gerektiğini söylüyor.

Senede ortalama her 100 bin kişide 4 ila 6 arasında görüldüğü bilinen trigeminal nevralji; göz çevresinde, alt ve üst çenede şiddetli ağrılarla kendini gösteriyor. Söz konusu ağrılar bazen o kadar dayanılmaz hale geliyor ki, yakalanan hastaların hayatında büyük zorluklara sebep olabiliyor. Bu hastalığa halk arasında bu sebeple “çıldırtan hastalık” ismi de veriliyor.

Uzmanlar trigeminal nevraljinin önlem alarak korunulabilecek bir hastalık olmadığını söylüyor. Hastalığın pek çok sebebi olduğu bilinirken, temel sebebinin beyinden çıkan trigeminal sinire, oradaki bir damarın yapışıp kalbin her kan pompaladığında şişerek sürekli vurması olduğu biliniyor. Bu olay sonucunda da elektrik ve şimşek çakması gibi bir ağrı ortaya çıkıyor.

Trigeminal nevralji kimi zaman migren tipleriyle karıştırılabiliyor. Yüz veya göz çevresine vuran ani, şiddetli, aralıklı ağrılar görülürken; ağrılar aralıklı şekilde görülür.

DİŞ VE ÇENE AĞRISI DA YAPIYOR

Hastalıkta diş ve çene ağrısı da görülebiliyor. Trigeminal nevralji olduğu düşünülen hastaların nörolojiye, beyin cerrahisine veya ağrı birimlerine yönlendirilmeleri bu açıdan önem taşıyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar