Toyota'nın Sakarya'daki fabrikası Biri Bizi Gözetliyor Evi'ne döndü: İşçiler CİMER'e şikayet yağdırdı

Toyota'nın Sakarya'daki fabrikası Biri Bizi Gözetliyor Evi'ne döndü: İşçiler CİMER'e şikayet yağdırdı
Toyota'nın Sakarya'daki fabrikasında işçiler, soyunma odalarına yerleştirilen kameralar nedeniyle zor günler geçiriyor. Durumu CİMER'e şikayet eden işçiler, mahremiyetlerinin ihlal edildiğini belirterek fabrikanın 'Biri Bizi Gözetliyor Evi'ne döndüğünü söyledi.

Sakarya'da faaliyet gösteren Toyota Otomotiv A.Ş.'de üretim alanını kaydeden kameralardan sonra şimdi de erkek işçilerin soyunma odalarına kameralar yerleştirildiği öne sürüldü.

Evrensel'in haberine göre soyunma dolaplarının bulunduğu koridora sağlı-sollu yerleştirilen kameralarla her açıdan izlenebildiklerini belirten şçiler, mahremiyetlerinin ve kişilik haklarının ihlal edildiğini vurgulayarak fabrika yönetimine tepki gösterdi.

Kameraların acilen kaldırılmasını talep eden Toyota işçileri, konuyla ilgili CİMER'e şikayet dilekçeleri yazdıklarını ancak herhangi bir olumlu dönüş alamadıkları bilgisini paylaştı.

Performans esasına dayanan bir ücretlendirme sisteminin uygulandığı Toyota'da fabrika sahasının bütününü gören kameralar nedeniyle her anlarının kayıt altına alındığını ifade eden bir Toyota işçisi “Üretim esnasında diyelim hatalı bir davranışın oldu, insanız robot değiliz, hattın yürütümünde bir sorun yaşadın, amirler kameralardan sürekli izlediği için hemen yanına geliyor ve tutanak tutuyor. Hakkında tutulan tutanaklar da performans puanını belirliyor ve sen diğer işçilerden daha düşük ücret zammı alıyorsun. Çark böyle işliyor” diye konuştu.

"FABRİKA DEĞİL BİRİ BİZİ GÖZETLİYOR EVİ"

Fabrikanın "Biri Bizi Gözetliyor" evine döndüğünü söyleyen Toyota işçisi “Soyunma odasında işçilerin üzerlerini değiştirdiği dolapların bulunduğu koridoru görecek şekilde sağlı-sollu kameralar yerleştirilmiş. Biz tesadüfen fark ettik. Düşünsenize üzerinizi değiştiriyorsunuz ve biri sizi izliyor. Mahremiyet diye bir şey var, bu düpedüz kişilik haklarımıza saldırı, bunu kabul etmemiz mümkün değil. CİMER'e şikeyet ettik bir sonuç çıkmadı. Bu kameralar bir an evvel kaldırılmalı. Çalışma Bakanlığı gereğini yapmalı” şeklinde konuştu.

"HUKUKA AYKIRI"

Toyota fabrikasındaki gözetleme uygulamasının özel hayatın gizliliğine, kişilik haklarına aykırı olduğunu belirten çalışma ekonomisi doktoru Murat Özveri “Çok açık, hukuka aykırı bir saldırı bu. Bu uygulamadan dönülmediği durumda işçiler iş sözleşmesini haklı nedenle feshedip manevi tazminat talep edebilirler." ifadelerini kullandı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar