Torba Yasa ile Gelir Vergisinde yapılacak değişiklikler

TBMM'nin yasama çalışmalarına başladığı ilk gün Saray'da hazırlanan yeni bir Torba Yasa AKP milletvekilleri imzasıyla TBMM'ye sunuldu. Yasa teklifinde; ''mükelleflerin vergiye uyumlarını gözeten, vergi güvenliğini artıran, sosyal adaleti ve rekabet ortamını güçlendiren, yatırımları teşvik edip ihtilafları sonlandıran ve vergi uygulamalarında öngörülebilirliği sağlayan değişikliklerin hayata geçirilmesinin'' amaçlandığı yasa genel gerekçesinde açıklandı. Bu yazımızdan başlayarak ilgili vergi kanunu özelinde getirilen düzenlemeleri yorumlayacağım.

BASİT USUL MÜKELLEFLERİ VERGİDEN İSTİSNA DÜZENLEMESİ

Yasa teklifi ile 850 bin basit usul mükellefinin vergi istisnası kapsamına alınacağı düzenlenmektedir. Bunun bir seçim yatırımı olduğu görülmektedir. Ağır ekonomik sıkıntılarda olan küçük esnafın bu düzenlemeyi oy kullanırken çok dikkate alacağını zannetmiyorum. Bu bir elma şekeridir. Çocuklar kanar belki ekonomik kriz altında ezilen esnaf bunu yemez!

Düzenlemenin uygulanabilirliği de tartışmalıdır! Nitekim, dolmuş ve taksi esnafının vergiden tamamen bağışık tutulması kamu vicdanını yaralayacağı gibi Maliye'nin de bundan vazgeçmesi söz konusu olamaz?

Yasa düzenlemede bir gariplik de bulunuyor! Gelir Vergisi Kanunu'nun 46, 47, 88, 50 ve 51'nci maddelerinde hiçbir değişiklik yapılmadan Kanuna eklenen mükerrer madde 20/A maddesi ile; ''Bu Kanuna göre kazançları basit usulde tespit olunan mükelleflerin 46'ncı maddeye göre tespit edilen kazançlar gelir vergisinden istisnadır'' düzenlemesi yapılmaktadır.

Bu düzenleme seçmene selam yola devam düzenlemesidir. Uygulama alanı çok da mümkün olmayan bir göz boyama düzenlemesidir. Öyle olmazsa da; basit usulde vergileme sonucu alınan bu vergi türünün vergi gelirleri içindeki payı birden küçük ve sıfıra yakındır!

Plan Bütçe Komisyonunda da çok tartışılacak bir düzenleme olacaktır. Allah CHP Genel Başkan yardımcısı ve Plan Bütçe Komisyonu üyesi Bülent Kuşoğlu ile görüştüm.'na kolaylık ve sabır versin!

İNTERNET ÜZERİNDEN PAYLAŞIMLARDAN ELDE EDİLEN GELİRE VERGİ KESİNTİSİ GELİYOR

Torba Yasa ile Gelir Vergisi Kanunu'na mükerrer madde ile dünyada yaşanan gelişmelere paralel olarak         düzenleme yapılmaktadır. Bu konuda bundan önceki düzenleme yapılmıştı. İnternet üzerinden sosyal medya ağ paylaşımları üzerinden görüntü, ses, vidyo gibi içerikler ile sürdürdükleri paylaşanlarından gelir elde edenlere kesinti yolu ile vergileme yapılması düzenlemesi yapılmaktadır.

Vergileme ile ilgili düzenleme Plan Bütçe Komisyonunda şekilleneceğini beklemekteyim. Hasılat üzerinde yüzde 15 vergi kesintisi öngörülen düzenlemenin iktidarı eleştiren sosyal medyada site ve YouTube sitelerini disipline etmek ve bu sayıları azaltmaya yönelik olduğu düşünülmektedir.

Teklifteki düzenleme ile internet ortamında sosyal ağ sağlayıcıları üzerinden metin, görüntü, ses, video gibi içerikleri paylaşanların bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazançların gelir vergisi kesinti yolu vergilendirilmesi suretiyle gelir vergisinden istisna tutuluyor. Yani nihayi bir vergilendirme öngörülüyor.

Vergilendirme bankalarda açılacak hesaplar üzerinden hasılat üzerinden yüzde 15 vergi kesintisi yapılmak ve beyan ederek ödemeleri öngörülüyor. Yasanın kesinleşmesinden sonra vergilendirme ile ilgili usul ve esaslar Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanacaktır.

Bu şekilde hasılat elde edenlerin gelire giren başka kazanç ve iratlarından dolayı gelir vergisi mükellefiyeti olmaları bu istisnadan yararlanmalarına engel değildir. Düzenleme ile yüzde 15 stopaj oranını sıfıra kadar indirmeye, bir katına kadar artırmaya Cumhurbaşkanı yetkili verilmektedir.

Ayrıca, Yasa Teklifinin 55'nci maddesinde bu kapsamda yapılacak teslim ve hizmetlerin katma değer vergisinden istisna olacağı düzenlenmektedir.

Bakalım Plan Bütçe Komisyonu ne gibi değişiklikler yaparak teklifi Meclis Genel Kuruluna götürecektir.

TARIMSAL DESTEK ÖDEMELERİ VERGİDEN İSTİSNA EDİLİYOR

Bilindiği gibi tarım ve hayvancılık bütün dünyada olduğu gibi düşük faiz ve çeşitli hibelerle desteklenmektedir. Ancak, çiftçiye verilen bu destekler aynı zamanda hasılat sayılarak vergi kesintisine tabi tutulmaktaydı. Yani bir taraftan verirken öte taraftan bir kısmı geri alıyor. Gelir Vergisi Kanunu'na eklenecek Mükerrer 20/C madde ile; tarım sektörü ve çiftçilerin desteklenmesi için kamu kurum ve kuruluşları tarafından yapılan tarımsal destek ödemeleri gelir vergisinden istisna edilmektedir. Yasa bu şekli ile yasalaşırsa bu ödemelerden bundan sonra herhangi bir vergi kesintisi yapılamayacaktır.

4'NCÜ GEÇİCİ VERGİ DÖNEMİ BEYANI KALDIRILIYOR

Geçici vergide beklenen düzenleme yapılmaktadır. Gerek muhasebe mesleğini yürütenler, gerekse vergi mükellefleri geçici verginin son üç ayı için ayrı bir beyanname verilmesinin çok gerekli olmadığını öteden beri dillendirmekteydiler.

Düzenleme ile; içinde bulunulan vergilendirme döneminin ilk dokuz ayı, üçer aylık dönemler itibariyle geçici vergi dönemleri olarak belirlenmektedir. Buna göre, üç, altı ve dokuz aylık dönemler itibariyle üç aylık dönemler esas alınarak geçici vergi beyannameleri verilmesi kabul edilmektedir. Buna göre takvim yılının veya hesap döneminin son üç aylık dönemi için geçici vergi dönemi sayılmayacaktır. Mükellefler bu dönem için geçici vergi beyannamesi vermeyecektir.

Düzenlemeye göre; basit usulde vergilendirilen mükelleflerin ticari kazançlarının, gelir vergisi istisnası kapsamına alınması nedeniyle, bu mükelleflerin geçici vergi beyannamesi verme yükümlülüğü bulunmadığı hususu teklifle önerilmektedir.

VERGİYE UYUMLU MÜKELLEFLER İLE İLGİLİ İYİLEŞTİRME YAPILIYOR

Vergilerini aksatmadan vadesinde ödeyen ticari, zirai veya mesleki faaliyeti nedeniyle gelir vergisi mükellefi olanlar ile kurumlar vergisi mükellefleri yararlanmaktadır. Buna karşın bu uygulamadan kurumlar vergisi mükelleflerinden; finans ve bankacılık sektörlerinde faaliyet gösterenler, sigorta ve reasürans şirketleri ile emeklilik şirketleri ve emeklilik yatırım fonları yararlanmamaktadır.

Kanun teklifi ile mükellefler lehine bir düzenleme yapılmaktadır. Madde özü itibariyle korunurken yeni düzenleme ile defter ve belgeleri incelenen ve haklarında cezalı tarhiyatlar yapılan mükelleflerin bu tarhiyatları kesinleşmeden vergiye uyumlu olanaklarından yararlanmaya devam edecekleri düzenlenmektedir.

Bir başka düzenleme de yapılan tarhiyat ilgili yılda yararlanılan indirim tutarının yüzde 1'ini aşmıyorsa, mükelleflerin vergiye uyum statüleri yine bozulmamış sayılması sağlanıyor.

Yasa teklifi Meclis Genel Kuruluna geldiğinde de bazı değişikliklere uğrayacağı tahmin edilmektedir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları