Topraktan çıkıyor altınla yarışıyor! Üreticiler talebe yetişemez oldu

Topraktan çıkıyor altınla yarışıyor! Üreticiler talebe yetişemez oldu
Muğla'nın birçok ilçesinde hayata geçirilen salep orkidesi projesi, vatandaşlar için önemli bir gelir kapısı haline geldi.

Muğla'da Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü beraberliğinde "Itri-Tıbbı, Aromatik ve Boya Bitkilerinin Üretiminin Yaygınlaştırılıp Geliştirilmesi" projesi hayata geçirildi.

Gün geçtikçe gelişen proje, üreten bölge halkı için önemli bir gelir kapısı halini alırken, üreticiler gelen taleplere yetişemez oldu.

Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak, projenin son durumuna ilişkin açıklamalarda bulundu. Saylak, projeye ilişkin, "Salep yetiştiriciliğinde büyük bir başarıya imza attık. Bu üründen 1 ekip 3 alıyoruz. Üreticilerimiz çok memnun. Salebin kilogramı 1000 ila 1500 liradan sadece tohumluk olarak ülkenin dört bir yanına gönderiliyor" ifadelerini kullandı.

t4.jpg

Muğla’da salep orkidesi yetiştiriciliği yapan çiftçiler, hem bitkinin korunmasına hem de ekonomik kazanç sağlamasına katkıda bulunuyor. Datça, Yatağan, Milas, Fethiye ve Bodrum gibi farklı yüksekliklerdeki ilçelerde 30 dekarlık alanda salep üretimi yapan çiftçiler, bu değerli bitkinin pazarlanmasında da destek görüyor.

Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak, salebin Muğla için önemli bir bitki olduğunu ve katma değerli bir ürün olduğunu belirtti.

t2.jpg

Saylak, üretilen saleplerin daha çok içecek olarak değil, yumru ve tohumluk olarak başka şehirlerdeki üreticilere satışının yapıldığını belirtti. Saylak, "Salep yetiştiriciliğinde büyük bir başarıya imza attık. Bu üründen 1 ekip 3 alıyoruz. Üreticilerimiz çok memnun. Salep, kozmetik, ilaç sanayi ve gıdada çok aranan bir ürün. Hedefimiz doğadaki saleplerin korunması, üreticilerimizin kültür bahçelerinde salep yetiştirmeleri. Bunu başardık" diye konuştu.

Muğla’da 600 rakımın altında kalan ilçelerde salep üretimi yapan çiftçiler, hem doğal kaynakları koruyor hem de gelir elde ediyor. Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak, bu yıl 250 kilogram salep yumrusunun yüzde 75 hibe desteğiyle dağıtıldığını ve nesli tehlike altında olan bitkilerin korunmasına katkı sağlandığını söyledi.

t1.jpg

Muğla Salep Üreticileri Birliği Başkanı Ali Orhan Tuncel ise Muğla’nın salep açısından bir zenginlik merkezi olduğunu vurgulayarak, 40 üyeleriyle bölgeye salep sağladıklarını ifade etti.

Tuncel, üyelerine hem eğitim verdiklerini hem de yeni çeşitlerle ekonomik değer yarattıklarını belirtti. Tuncel, Muğla Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün destekleriyle çalışmalarını sürdürdüklerini de ekledi.

t1-001.jpg

Salep yetiştiriciliği yapan genç çiftçilerden Petek Uygun da aile bahçesinde 3 yıldır salep ürettiğini ve tıbbi ve aromatik bitkiler mezunu olduğunu anlattı.

Salebin doğada yavaş yavaş kaybolmaya başlayan bir bitki olduğunu anlatan Uygun, "Geçen yıl 300 kilo ektim 750 kilo geri aldım. Salebin yumrularının satışını yapıyoruz ve iyi bir gelir elde ediyoruz." diye konuştu.

Uygun, Muğla'nın toprak yapısı ve iklimi bakımından salep için en uygun yer olduğunu kaydetti.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar