TOGG kaç dakikada şarj olacak? Şarj maliyeti ne kadar? Bir depo ile kaç km gidilecek?

TOGG kaç dakikada şarj olacak? Şarj maliyeti ne kadar? Bir depo ile kaç km gidilecek?
Türkiye'nin ilk yerli otomobili olan TOGG, elektrikli motoru ile kullanıcıların karşısına çıkmaya hazırlanıyor. TOGG hakkında kullanıcıların en çok merak ettiği konu batarya ve aracın şarj süreci. TOGG'un ne kadar sürede şarj edildiği, dolu depo ile kaç km gidebildiği ve şarj maliyetinin detayları haberimizde...

TOGG, twitter hesabından yaptığı paylaşım ile kullanıcıların batarya üzerine sorduğu sorulara yanıt verdi. 

TOGG NASIL ŞARJ EDİLECEK?

TOGG da dahil olmak üzere şu anda dolaşımda olan elektrikli otomobilleri şarj etmenin genel olarak 3 farklı yöntemi mevcut. Bunlardan ilki ve en basit olanı; aracı satın aldığınız zaman yanında verilen veya sonradan satın alabileceğiniz şarj kablosunun bir ucunu arabanın şarj soketine, diğer ucunu ise evinizdeki herhangi bir prize takarak şarj edebilmeniz. Türkiye''de genel olarak ABD''deki gibi müstakil ev ve yaygın bir garaj kültürü oturmadığı için kullanıcıların evlerinde şarj imkanından yararlanabilmeleri pek de kolay gözükmüyor. 

İkinci yöntem ise; dilerseniz satın alarak bahçeli ya da garajlı evinize kurdurabileceğiniz, fakat AVM ve otoparklarda da sıkça rastladığımız duvar tipi AC şarj istasyonu üzerinden normal prize kıyasla 4 ila 8 kat arası daha hızlı şekilde şarj işlemini sağlayabilirsiniz. Evde normal şarj üzerinden yapacağınız dolum 0''dan 100''e ortalama olarak 24 saat sürmekteyken, bu yöntem ile 3-4 saat içerisinde bataryayı tamamen doldurmak mümkün olacak. 

Üçüncü ve en hızlı yöntem ise Trugo, eŞarj ve ZES benzeri hızlı şarj istasyonları aracılığıyla DC üzerinden oldukça hızlı bir şekilde aracın bataryasını doldurmanız. Tabii bu noktada eğer şehirler arası yolculuk yapmıyorsanız evde şarj etmenin çok daha ucuza mal olacağını belirtelim. 

TOGG KAÇ SAATTE ŞARJ OLACAK?

Bu üç farklı şarj yöntemini bilerek “TOGG, kaç dakikada/saatte şarj oluyor?” sorusuna yanıt verebiliriz. Togg’un 300+ km ve 500+ km menzil sunacak şekilde 2 farklı batarya seçeneği olacak. Aracı evde prize taktığınız zaman 24 saatte 300 km menzil sunan bataryayı doldurmak mümkün olacak. 

Yani düşük menzil sunan paketi satın aldıysanız 24 saatte bataryasını tamamen doldurabileceksiniz. Fakat hem istasyonlara gitmekle uğraşmayayım hem de hızlı dolum yapsın diyorsanız AC tipi duvar şarj istasyonu almanız gerekiyor. Zira bu sayede 3 ila 6 saat arası gibi normal prize kıyasla 4 ila 8 kat arası daha hızlı şarj edebilirsiniz. 

Yine de bütün bunlarla uğraşmak istemiyor ve benzin istasyonuna gidip çok kısa sürede bataryayı doldurmak istiyorsanız o da mümkün olacak. Özellikle 600’ den fazla noktada kurulumu devam eden ve aynı anda 2 bin aracı şarj edebilecek olan bin adet Trugo istasyonunu kullanırsanız 30 dakikadan kısa bir şarj süresinde 300 km menzil elde edebilirsiniz.

TOGG''un 500+ km batarya paketi olan aracın verileri ise biraz daha farklı. Örneğin 25 dakikalık Trugo DC şarj istasyonunda dolum yaptığınız zaman bataryanız yüzde 20’den yüzde 80’e kadar dolum yapacak. Bu da tavsiye edilen ideal kullanım şekli olarak sunuluyor.

 


 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar