Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Mehmet Akif Cenkci

Mehmet Akif Cenkci

Teyzenizin vefatı halinde mazeret izin hakkınız yoktur

Mehmet Bey, geçen ay teyzem vefat etti. Cenazeye katılmak için işverenimden izin istedim. Ancak bana verdiği izni yıllık iznimden düşeceğini söyledi. Benim cenaze nedeniyle izin hakkım yok mudur?

İş Kanunu'nda mazeret izinleri açıkça belirtilmiş olup; işçinin evlenmesi durumunda 3 gün, erkek işçinin eşinin doğum yapması durumunda 5 gün, işçinin evlat edinmesi halinde 3 gün, işçinin annesinin, babasının, eşinin ve kardeşinin vefat etmesi halinde ise 3 gün mazeret izin hakkı bulunmaktadır. İşçinin teyzesinin vefatı halinde ne yazık ki izin hakkı bulunmamaktadır. İşverenin bu izni yıllık izinden düşmesi veya ücretini kesip kesmeme durumu tamamen kendi takdirinde olan bir durumdur. Türk toplumunda aile bağlarının güçlü olduğu düşünüldüğünde teyze, hala, amca vb. akrabaların vefatı halinde izin hakkı olmayışı doğru değildir.

Sık rapor alan işçinin sözleşmesi feshedilebilir

Sık rapor aldığım gerekçesiyle işimden çıkartıldım. İşveren bana kıdem ve ihbar tazminatımı ödedi. Böyle bir şey olabilir mi? Doktor bana rapor verdi. Hasta olmak suç mu? Kenan

Kenan Bey, öncelikle tabii ki hasta olmak suç değil. İnsanlar elbette ki hasta olurlar ve iyileşirler. İşveren kıdem ve ihbar ödeyerek iş sözleşmesini sonlandırabilir. Yargıtay 9. Hukuk Dairesinin 2015/3551 Esas Numaralı ve 2015/8561 Karar Numaralı dosyasında işçinin sık rapor alarak iş yerinde iş akışını olumsuz etkilediği ve işçi ile çalışma ilişkisinin beklenemeyeceği, işverenin feshinin geçerli neden olduğu kararını vermiştir.

53 yaş 5600 prim gün şartlarına tabisiniz

Ben 19.12.1977 doğumluyum, işe giriş tarihim 01.09.1991 yılıdır. 28 yıldır çalışıyorum, 9174 prim günüm var, eski kanunda sigorta geçiyordu, şimdi ise 18 yaş haddi var. 1990 yıllarında ilkokuldan sonra 14 yaş öncesi çalışma normaldi sigortalı olarak şimdi giriş sayılıyor, gün sayılıyor 28 yıl sayılmıyor 24 yıl sayılıyor. Bu nasıl bir sistem çok çalış az sayılsın, bu sayılmayan senelerin pimlerin parası yattı ama faydası yok. Bu şartlarda ne zaman emekli olurum, EYT çıkarsa yararlanır miyim?

01.04.1981 tarihinden sonra ilk defa SSK'lı olanların 18 yaş altı tarihindeki SSK başlangıçları emeklilik hesabında dikkate alınmazken, 4447 sayılı yasa ile 18 yaş altı SSK çalışmaları artık emeklilik hesabında sayılıyor. Siz 01.09.1991 yılındaki yani 14 yaşında sigortalı çalışmanızdan dolayı 53 yaş 5600 gün şartını tamamladığınızda emekli olabilirsiniz.

Maaş ödemeleri banka aracılığı ile yapılmalıdır

İş yerimizde çalıştırdığımız işçilere maaşlarını ve fazla mesai ücretlerini bu zamana kadar hep elden ödedik. Bankadan ödeme zorunluluğumuz var mıdır? Sonuç itibari ile biz bu hak edişleri ödedik.

Ücret, prim, ikramiye gibi tüm işçilikten kaynaklanan ödemelerin banka aracılığı ile yapılması zorunludur. Banka aracılığı ile yapılmadığı takdirde işveren hakkında idari para cezası yaptırımı uygulanır.

Fazla mesai ücretinin ödenmemesi haklı fesih nedenidir

İş yerinde 13 yıldır çalışıyorum. Son bir yıldır fazla mesai ücretleri ödenecek denilmesine rağmen ödenmiyor. Haklarım nelerdir. Ayşe Cemlik

Fazla mesai ücretleriniz ödenmiyorsa iş sözleşmenizi haklı nedenle derhal feshetme hakkınız var. Kıdem tazminatı alabilir ancak ihbar tazminatı talep edemezsiniz. Bu haklı fesih bildirimini noter aracılığı ile yapmanızı tavsiye ederim.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları