Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Yunus Emre Berber

Yunus Emre Berber

Yazar

Televizyon için değişim zamanı

Artık hayatımızdaki yeri rolü eskisi gibi değil. Ne dış görünüşü aynı kaldı, ne de hissettirdikleri. Eskiden bir aileyi toplardı başına, şimdi ise bir masada birden fazlası yan yana. Teknolojinin gelişimiyle kendisi baya bir zayıfladı. Eskiden taşırken omurilik kaydıran arkadaşımız şimdi koltuk altında tavla misali seyir edebiliyor. Bu kadar betimlediğim ve anlam yüklediğim şey tahmin ettiğiniz üzere televizyon.

***

Evet, her teknolojik alet gibi o da daha zarif bir hal aldı. Eski tüplü ağır, kolları ve saçları yakınlaştırdığımızda tüylerimizi diken diken eden, kimi zaman onunla aynı oda da yatan insanları kasasından çıkan seslerle korkutan eski halinden eser kalmadı. Görünüşün yanında içeriği de tatsız bir biçimde değişti. Birbirinin aynısı konularda yer alan diziler ele geçirdi Türk televizyonunu. Aşiret dizileri, zengin erken fakir kızlı aşk dizileri, dönem dizisi olarak çıkıp basit aşk dizilerine dönen yapımlar sardı dört bir yanımızı. Bu kalitesiz dizi furyası ve yeni ve güçlü rakipler bildiğimiz televizyon kültürünü derinden sarstı ve değiştirdi. Artık akıllı olan televizyonlarımızda video izleme sitelerine girebiliyor, canlı bir şekilde içerik üreten insanların yayınlarına katılabiliyoruz. Hobilerimiz dâhilinde istediğimiz konuda video ve yayın televizyonda bizleri bekliyor.

***

Özellikle genç nesil canlı yayın platformlarına büyük ilgi gösteriyor. Benimde tercihimde genelde bu oluyor. Yüzlerce aktif yayıncı içerisinden ilgilendiğiniz oyun, müzik, sanat ve daha birçok kategoriden istediğinizi seçebiliyorsunuz. O konuda yayın açmış olan kişiler arasından size en çok hitap eden kişinin yayını girip, yazılı sohbet kanalı üzerinden mesaj da gönderebiliyorsunuz. Bu interaktif ortam sayesinde yayına katılan sizin gibi diğer insanlarla tanışıp arkadaşlık kurma imkânınızda bulunuyor. Aynı anda birden fazla yayını izleme imkânı da sağlamakta bu uygulamalar. Eski dönem televizyonun tek düze klasikleşen yayın politikasından bu video ve canlı yayın siteleri sayesinde kurtulduk sayılır.

***

Vakit geçirmenin yanı sıra bu yeni dünya birçok insana da umut ve iş kaynağı oldu. Yeteneklerini göstermek, insanlara ulaşmak isteyen kişiler artık eski dönem televizyonun plastik tadında programlarına katılmak zorunda değil. Bir bilgisayar ve bir kamera ile binlerce kişiye ulaşmak mümkün. Ama bu sayılara ulaşmakta kolay değil. Hemen hemen her konuda kendini ispatlamış yayıncı ve içerik üretici içerisinden üst sıralara çıkmak bir hayli emek istiyor. Bu konuda gözünü zirveye dikmiş insanları da yeni nesil sorunlar bekliyor. Sıkıntılı izleyici kitleleri, Türkiye şartlarında ki pahalı ve kalitesiz internet, aşırı pahalılaşan bilgisayar ve yayın ekipmanları bu sorunların başında geliyor. Bakalım bu yeni dünya zamanla ağızda kötü bir tat mı bırakacak yoksa renk ve çeşitliliğini katlayarak keyifli bir araç olmaya devam mı edecek.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları