TBMM’de ChatGPT önergesi hazırlandı!

TBMM’de ChatGPT önergesi hazırlandı!
Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne ilk kez ChatGPT tarafından oluşturulmuş bir soru önergesi sunulacak. Yapılacak olan soru önergesi ile mecliste yapay zekanın da söz hakkına sahip olabileceği gösterilecek.

Balıkesir milletvekili Burak Dalgın konuyla alakalı olarak bir Twitter paylaşımı yaptı. Yaptığı paylaşımında ChatGPT ile bir soru önergesi hazırladıklarını ve bu önergeyi hafta başında meclise sunacaklarını belirtti. Paylaşımın devamında ise siyaseti Cobot çağına ısındırmaya çalıştıklarını belirtti.

Bu ısınma turları aslında hem ülkemiz hem de dünya için oldukça güzel. Yapay zeka teknolojilerinin her alanda bu denli hızlı yer alması dünya gündemine de yansımış olacak. Ancak ne kadar güvenilir olduğu hala tartışmalı bir konu. Mahkemelerde söz hakkına sahip olması veya ChatGPT’nin dava açabiliyor olması masum insanların da etkilenebileceği anlamına geliyor.

ChatGPT veya diğer yapay zeka dilleri üzerinde (burada tek bir dil grubuna sorumluluk yüklenmesine gerek yok hepsinin başına gelebilir) yapılacak kötü niyetli bir yazılım dava esnasında kullanılacak delil ve şahitlik konularında kötü niyetli ellere geçebilir. Sahte şahitlik, yalan bir delil beyan edilmesi sebebiyle masum insanların başı yanabilir.

Yapay zeka dillerinin bu tarz ciddi konularda kullanılabilmesi için öncelikle sağlam güvenlik önlemleri alınmalı. Mahkemelerde kullanılacak olan dillerin sunduğu kanıt veya şahitlik beyanlarının doğru olup olmadıklarının belirli algoritmalar tarafından test edilmesi gerekiyor. Tabi bu test sistemleri de aslında yapay zekaya sahip olacaklar. Bu sebeple özellikle yazılım endüstrisinin bu alanda ciddi atılımlar yapması gerekiyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar