Tarımda enflasyon aylık bazda düştü yıllık bazda arttı

Tarımda enflasyon aylık bazda düştü yıllık bazda arttı

Mayıs ayında Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi (Tarım ÜFE), bir önceki aya göre yüzde 0,91 oranında azalırken, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 61,24 arttı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mayıs ayı tarım enflasyon verilerini açıkladı. Buna göre, aylık bazda Tarım Üretici Enflasyonu yüzde 0,91 oranında düşüş gösterirken, yıllık bazda ise yüzde 61,24 artış kaydedildi. Mayıs ayında tarım enflasyonunda yaşanan bu düşüş, bir önceki aya göre gerçekleşti. Ancak, aralık ayına kıyasla tarım enflasyonunda yüzde 19,58 artış görüldü. Geçen yılın aynı dönemine göre ise tarım enflasyonunda yüzde 61,72 artış yaşandı.

TÜİK'in verilerine göre, balıkçılık ve diğer balıkçılık ürünleri ile ilgili destekleyici hizmetlerde yüzde 8,4 artış gerçekleşti. Tarım ve avcılık ürünleriyle ilgili hizmetlerde ise bir önceki aya göre yüzde 1,18 düşüş yaşandı. Uzun ömürlü olmayan bitkisel ürünlerde yüzde 6,67'lik bir düşüş görülürken, uzun ömürlü bitkisel ürünlerde yüzde 4,98 artış kaydedildi. Canlı hayvanlar ve hayvansal ürünlerde ise %2,98 oranında yükseliş gözlendi.

Tarım enflasyonunda alt gruplarda değişkenlik yaşandı. En yüksek yıllık artış, yüzde 154,81 ile yağlı meyveler grubunda gerçekleşti. İkinci sırada ise yüzde 95,41 artışla koyun ve keçi satış fiyatları geldi. Diğer taraftan, sebze ve kavun, karpuz grubunda yüzde 16,04 düşüş yaşandı, bu grup aylık bazda en fazla düşüş gösteren alt grup oldu.