Mikroçip krizi: Çip yok, çip olsa karne yok!

Mikroçip krizi: Çip yok, çip olsa karne yok!
Evcil hayvanlar için zorunlu kılınan mikroçip kriz yarattı. Hayvan sahipleri mikroçip bulamıyor, bulanlar da tarım il müdürlüklerinde saatlerce kuyrukta bekliyor.

ZORUNLU AMA STOKTA YOK: MİKROÇİP KRİZİ!

Evcil hayvanlar için zorunlu kılınan mikroçip taktırma işleminde verilen sürenin sona ermesine sayılı günler kaldı. Mikroçip taktırmak isteyen hayvan sahipleri il müdürlüklerinde uzun sıralar oluşturdu.

31 ARALIK''TA SONA ERİYOR

Tarım ve Orman Bakanlığı''nın yürürlüğe koyduğu evcil hayvanlara mikroçip takılarak kimliklendirilip, kayıt altına alınması uygulaması 31 Aralık''ta sona ererken yoğun talep nedeniyle mikroçip ve pasaportlarda tedarik sorunu yaşanıyor. Türkiye genelinde 5 milyon hayvan çip takılmayı beklerken cezai yaptırımdan etkilenmek istemeyen hayvan sahipleri, il müdürlükleri önünde uzun kuyruklar oluşturdu.

 

ÇİP VAR AMA KARNE YOK

Evcil hayvanlara çip takma zorunluluğu 31 Aralık''ta dolarken il müdürlüklerinde de kuyruklar oluştu. ''Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik'' kapsamında evcil hayvanlara çip takma zorunluluğu süresi, 31 Aralık 2022''de bitecek.

Kedi, köpek ve gelincik sahipleri, il, ilçe tarım müdürlüklerine ya da yetki verilen kurum, kuruluş, gerçek veya tüzel kişilere ilgili beyannameyle başvuru yaparak, hayvanlarını kayıt altına aldırabilecek.

 

“24 SAATTE KAYIT ALTINA ALINMASINA İMKAN YOK"

Bu tarihe kadar hayvanlarına çip taktırmayanlara 5199 sayılı kanun kapsamında 3 bin 642 lira para cezası uygulanacak. Ancak yoğun talep nedeniyle mikroçip ve pasaportlarda tedarik sorunu yaşanıyor. Mikroçip uygulamasında verilen son tarihin uzatılması gerektiğini savunan Sakarya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Volkan Toker, "Türkiye’deki bütün kliniklerde ve tarım il ve ilçe müdürlüklerinde çip takılmaya devam edilse bile 24 saat esasıyla süre sonuna kadar bu kadar hayvana mikroçip takılıp kayıt altına alınmasına imkan yok" dedi.

Kedi ve köpeğine çip taktırmak isteyen hayvan sahipleri, Antalya İl Tarım Müdürlüğü''nde uzun sıra oluşturdu.

İl Tarım ve Orman Müdürü Gökhan Karaca, yoğunluk olduğunu belirterek Antalya''da 66 bin hayvana çip takıldığını dile getirdi. Karaca, "Hayvan sahipleri uygulamanın son günlerinde müdürlüklerimize yoğun olarak geliyor. Süre uzatılmayacak. Yılbaşına kadar başvuru yapılması halinde çip takımı sonrasında da devam edilecek. 31 Aralık''a kadar hayvan sahipleri mutlaka başvuru yapmalı" dedi.

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü''nde ''Kaju'' adını verdiği kedisine çip taktırmak için bekleyen Can Yüksel, uygulamayla hayvanların sokağa bırakılmasının da engelleneceğini aktardı. Uzun süre sıra beklediğini de dile getirdi. (DHA)

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar