Tarihin en eski ruju keşfedildi: 3700 yıl önce kullanılmış!

Tarihin en eski ruju keşfedildi: 3700 yıl önce kullanılmış!
Dünya tarihinde kullanılan en eski ruj İran'ın güneydoğusunda keşfedildi. Rujun 3 bin 700 yıllık olduğu ortaya çıktı.

İran'da yapılan bir keşif, kozmetik tarihini değiştirdi. Bilim insanları, İran'ın güneydoğusunda bulunan 3 bin 700 yıllık bir rujun, şimdiye kadar keşfedilen en eski ruj olabileceğini söylüyor.

BRONZ ÇAĞI'NDAN KALMA KOYU KIRMIZI RUJ

2001 yılında Jiroft bölgesinde keşfedilen süslü klorit şişenin içinde bulunan koyu kırmızı renkli ruj, M.Ö. 1936 ile 1687 yılları arasında tarihlendiriliyor. Bu da ruju, "muhtemelen analitik olarak rapor edilen en eski ruj" yapıyor.

lipstick-791761-1280.jpg

ANTİK İRAN'DA KOZMETİK GELENEĞİ

Neredeyse 4 bin yıllık bir ruj bulgusu şaşırtıcı olsa da, araştırmacılar bunu "antik İran'da kozmetolojide uzun süredir devam eden, iyi bilinen teknik ve estetik gelenek" ile açıklıyor. Antik Yakın Doğu ve Mısır'da fondöten, göz farı ve siyah sürme gibi kozmetik ürünlerin kullanımı biliniyordu.

ruj.jpg

RUHUN KİMYASAL ANALİZİ

Şişede kalan kalıntının kimyasal analizi, rujun yoğun kırmızı renginin hematitten, manganit ve braunit ile koyulaştırıldığından ve galen, anglesit ve diğer organik maddeler içerdiğinden kaynaklandığını gösteriyor. Karışımda bulunan bitkisel liflerin ise ruju kokulandırmak için kullanılmış olabileceği düşünülüyor.

lipstick-4743984-1280.jpg

IŞILTILI BİR RUJ MU?

Araştırmacılar, rujda kuvars parçacıkları da bulmuşlar ve bunun ruja ışıltı katmak için eklenmiş olabileceğini öne sürmüşler. Ancak kuvarsın çürüyen kaptan dökülmüş olması da ihtimaller dahilinde.

MODERN RUJLARA BENZERLİK

Çalışmanın yazarları, rujun içeriğinin "çağdaş rujların tarifleriyle çarpıcı bir benzerlik taşıdığını" belirtiyor. Bu da antik İran'ın güzellik uzmanlarının, modern dudak ürünlerinin temelini oluşturan teknikleri bildiklerini gösteriyor.

cosmetics-1543276-1280.jpg

EŞSİZ ŞİŞE VE KOZMETİK ÜRÜNLERİN TİCARETİ

Rujun bulunduğu şişe de karmaşık bir şekilde dekore edilmiş ve benzeri bilinmiyor. Bu da araştırmacıları, "antik çağlarda kozmetik ürünlerin, günümüzdeki gibi belirli formlara sahip standart kaplarda markalandığı, paketlendiği ve ticaretinin yapıldığı" fikrini savunmaya itiyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar