Taliban kontrolündeki Afganistan'da bir ilk yaşandı! Çinli Büyükelçi Taliban'a güven mektubu sundu

Taliban kontrolündeki Afganistan'da bir ilk yaşandı! Çinli Büyükelçi Taliban'a güven mektubu sundu

Afganistan'da ilk kez bir ülkenin büyükelçisi, Taliban yönetimine güven mektubunu sundu.

Afganistan'da bir ilk yaşandı. Çin'in yeni Kabil Büyükelçisi, Taliban yönetimine güven mektubunu sundu.

Taliban hükümeti sözcü yardımcısı Bilal Kerimi, sosyal medya hesabından, Çin'in yeni Kabil Büyükelçisi Cao Şıng'ın göreve başlaması için güven mektubunu Taliban geçici hükümetinin Başbakanı Ahund'a takdim ettiği paylaşımını yaptı.

cin-taliban-yonetimine-buyukelci-atayan-ilk-ulke-oldu-1d287507-w1200xh825.jpg

Kerimi, törende Çin'in Afganistan'ın iç işlerine karışma gibi bir niyetinin olmadığını vurgulayan Cao'nun Afganistan'ın bağımsızlığı, toprak bütünlüğü ve kararlarına saygı duyduğunu dile getirdiğini vurguladı.

Taliban hükümetinin sözcüsü Zabihullah Mücahid de Çin'in yeni büyükelçi atayarak, Taliban hükümetinin resmen tanınması yolunda önemli adım attığını söyledi.

ybz74lkt-02u-azp8kuwvw.webp

ÇİN İLE TALİBAN İLİŞKİSİ

ABD öncülüğündeki NATO güçlerinin Ağustos 2021'de Afganistan'dan çekilmesinin ardından gözler, Çin'in Afganistan'daki yatırımlarının boyutuna çevrilmişti.

Her ne kadar Taliban hükümetini resmi olarak tanımasa da Çin yönetimi Afganistan'daki madenlerin işletilmesi konusunda Taliban hükümetiyle birtakım anlaşmalar imzalamıştı.

cin-taliban-yonetimine-buyukelci-atayan-ilk-ulke-oldu-1a7db528-w1200xh800.jpg

Taliban geçici hükümeti ile Çinli şirket (CAPEIC) arasında, 5 Ocak'ta, ülkenin kuzeyindeki Amu Nehri çevresinde petrol arama ve çıkarma konusunda bir anlaşma imzalanmıştı.

Anlaşmaya göre, Cüzcan, Faryab ve Sar-i Pul vilayetlerinde toplamda 4 bin 500 kilometrekarelik alanda petrol araması yapılacak.

basliksiz-2-vmyl.webp

Çinli şirketin ilk sene 150 milyon dolar, ilk 3 yılda da toplam 540 milyon dolar yatırım yapması bekleniyor.

Öte yandan, Taliban yönetimi, kuzeydeki Badahşan vilayeti üzerinden Çin'e açılan Vuhan Koridoru'nun aktif bir ticaret yoluna dönüşmesini istiyor ve bunun için Çin hükümetinden destek bekliyor.

ch6ncvsyruc9ac5vfytsra-1.webp

GÜVEN MEKTUBU NEDİR?

(Letter of credence) Bir ülkeye atanan büyükelçilerin görev yapacakları ülkenin Devlet Başkanına sundukları ve kendi ülke Devlet Başkanlarının imzasını taşıyan belge. Buna İtimatname de denir.

Bu mektup, büyükelçinin devlet başkanınca imzalanmış ve mühürlenmiştir. Güven mektubunun diğer devlet başkanına sunulması özel bir törenle olur ve tören sırasında, devlet başkanının yanında ilgili ülkenin dışişleri bakanı da hazır bulunur.

Bu törenden sonra büyükelçi görevine resmen başlamış sayılır.

Genellikle, güven mektubunu sunan büyükelçi, o esnada kendisinden önceki büyükelçinin geri çağrılma mektubunu da verir. Böylece eski büyükelçi görevinden ayrılırken yenisi resmen atanmış olur.

Güven mektubunun orijinalinin devlet başkasına verilmesinden önce, mektubun bir örneği dışişleri bakanlığına verilmiş olmalıdır.

Güven mektubu genellikle, devlet başkanının, diğer devlet başkanına selam cümlesi ile başlar, yeni büyükelçi tanıtılır, iki ülke arasındaki iyi ilişkilerin geliştirilmesi dile getirilir ve saygıyla bitirilir.

İlgili Haberler