Suudi Arabistan'dan Yemen ile barış için kritik açıklama

Suudi Arabistan'dan Yemen ile barış için kritik açıklama
Suudi Arabistan'ın Yemen Büyükelçisi Muhammed Al Cabir, Yemen'in başkenti Sana'ya gerçekleştirdiği ziyaretin amacının, ateşkes ve ülkedeki krizin sürdürülebilir bir çözüme kavuşturulması olduğunu belirtti.

Sana ziyaretiyle ilgili Twitter hesabından bir dizi paylaşımda bulunan Al Cabir, Husilerin Yüksek Siyasi Konsey Başkanı Mehdi el-Meşat ve Müzakere Heyeti Başkanı Muhammed Abdusselam ile gerçekleştirdiği görüşmeye ilişkin fotoğrafı da yayımladı.

Büyükelçi Al Cabir, paylaşımında "Suudi Arabistan''ın, Yemen''deki krizin sona ermesi için yürüttüğü çalışmaların bir parçası olarak ve 2021''de başlattığı girişimin desteklenmesi adına Umman''dan bir heyetle Sana''yı ziyaret ettim." ifadelerini kullandı.

Ziyaretin, ateşkesin kalıcı hale getirilmesi, esir takasının desteklenmesi ve ülkedeki krizin kapsayıcı ve sürdürülebilir bir çözüme kavuşturulması amacıyla gerçekleştirildiğini aktaran Al Cabir, ülkesinin, siyasi ve ekonomik krizlerde Yemen''in yanında olduğunu kaydetti.

Suudi Arabistan ve Ummanlı heyetler, dün akşam Meşat ve Abdusselam ile barışın tesis edilmesi konusunu görüşmüştü.

- Yemen''deki kriz

Yemen''de İran destekli Husiler, Eylül 2014''ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde bulunduruyor.

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015''ten itibaren Husilere karşı Yemen hükümetine destek veriyor.

BM Yemen Özel Temsilcisi Hans Grundberg, 2 Nisan 2022''de Yemen hükümeti ve Husilerin hava, kara ve deniz operasyonlarını 2 ay boyunca durdurmayı kabul ettiğini duyurmuş, ateşkes daha sonra iki defa uzatılmıştı.

Taraflar arasında 6 ay süren ateşkes 2 Ekim 2022''de sona ermişti.

(A.A)

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar