Staj ve çıraklık mağdurlarına borçlanma hakkı verilecek mi? Uzman isim yeni gelişmeyi açıkladı

Staj ve çıraklık mağdurlarına borçlanma hakkı verilecek mi? Uzman isim yeni gelişmeyi açıkladı
28 Şubat'ta Meclis'ten geçen EYT düzenlemesinin kapsamına dahil edilmeyen staj ve çıraklık mağdurları için yeni gelişmeler yaşanıyor. SGK mevzuatlarına göre staj sigortası için yeni maddeler ortaya çıkarken, EYT konusunda uzman isimler yetkililere yeni bir çağrıda bulundu.

Muharrem Kazer / Günboyu

Türkiye'de ilk aşamada 2 milyon 250 bin vatandaşa emeklilik imkanı tanıyan EYT düzenlemesi, 28 Şubat'ta Meclis'ten geçerek Resmi Gazete'de yayımlanmıştı.

Söz konusu düzenleme, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) mevzuatları nedeniyle staj ve çıraklık sigortası girişlileri kapsamadı. Bu durumdan etkilenen 250 bin vatandaş, 'staj ve çıraklık mağdurları' ismiyle örgütlenirken, seslerini siyasetçilere duyurmak için aylardır mücadele vermeye devam ediyor.

Seçim nedeniyle aylar önce çalışmalarına son veren Meclis'in yeni dönemde stajyerlerin sorunlarını çözecek bir yasa üzerinde çalışıp çalışmayacağı merak edilirken, Sosyal Güvenlik Müşaviri Onur Önal'dan yetkililere sitem dolu yeni mesajlar geldi.

STAJYERLERE BORÇLANMA HAKKI VERİLECEK Mİ?

Geçtiğimiz dönemde stajyerlerin sorunlarına yönelik eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, son derece olumsuz ifadeler kullanırken, staj mağduriyeti diye bir sorunun olmadığını, stajyerlerin prim ödemedikleri için emeklilik hakkı elde etmelerinin söz konusu olmadığı aktarılmıştı.

Önal, bu açıklamaları hedef alarak, sosyal medya hesabından yeni bir paylaşımda bulunarak "SGK bürokratları ; boşuna staj-çıraklık mağdurlarına borçlanma hakkı vereceğiz diye basına alttan bilgi verip nabız yoklamayın. Ne yapmaya çalıştığınızı gayet iyi biliyorum . Bir tane staj-çırak mağduru yemez bunu." ifadelerini kullandı.

tweet1.jpg


"BİR ADIM GERİ DURAN ALÇAKTIR"

Önal, ikinci bir paylaşımda bulunarak "SGK bürokratları ; gazetecileri kullanarak beni aratıyorsunuz. Lakin şunu bilin benim siyasi görüşüm ayrı bir konu, staj-çıraklık mağduriyeti ayrı konu. Benim mağduriyetlere siyasi görüş olarak bakmayacak kadar profesyonel olduğumu gayet iyi biliyorsunuz . İnanın 1 milyon kişi toplanırız Ankara’da . Sakın yeni bakanımızı ve hükümeti tuzaklarınıza çekmeye , yanlış yönlendirmeye kalkmayın.Sakın. 1 adım geri duran alçaktır..." şeklinde konuştu.

twit-2.jpg

"MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI STAJYERLERİ MAĞDUR ETTİ"

Önal, bir diğer paylaşımında ise Milli Eğitim Bakanlığı'nın Anayasa'ya uygun davranmadığını ve üstlenmekle zorunlu olduğu stajyer primlerini yatırmadığını iddia ederek, staj mağduriyetinin temelinde bu ihmalkarlığın yattığını iddia etti.

Önal tarafından MEB'e yönelik paylaşımlarda şu ifadelere yer verildi:

"Milli Eğitim Bakanlığı'na birazdan 3308 sayılı yasada , Çırak ve Staj öğrencileri hakkında kurumunuzun sorumluluklarını anlatan bilgisel yayınlayacağım . Sosyal Güvenlik yönünden zaten mağdur olan bu çocukları birde sen nasıl mağdur etmişsin bunu yazacağım . Öyle kenara çekilip seyredemezsin.

meb1.jpg

"STAJYERLERİN PRİMİNİ NEDEN ÖDEMEDİN?"

Şimdi buna göre soru şu sayın Milli Eğitim Bakanlığı

1- Bu staj-çırak çocukların primlerini neden ödemedin
2-Çırak ve Meslek lisesi öğrencilerinin bildirgelerini kanunen görevin olduğu halde neden görevini yapıp kuruma bildirmedin , bu çocukların kayıtdışı çalışmasına göz yumdun?

meb3.jpg

YORUMLAR (6)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum
Öne Çıkanlar