Staj ve çıraklık mağdurları için düzenleme gelecek mi? Uzman isim cevapladı

Staj ve çıraklık mağdurları için düzenleme gelecek mi? Uzman isim cevapladı
Sosyal Güvenlik Uzmanı Prof. Dr. Cem Kılıç, staj ve çıraklık sigortalarının prim başlangıcı sayılmaması nedeniyle ortaya çıkan mağduriyetleri eleştirdi.

Staj ve çıraklık sigortalarının prim başlangıcı sayılmaması sebebiyle Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile birlikte ortaya çıkan yüz binlerce mağduriyet, emeklilik hakkını elde edemeyen staj ve çıraklık mağdurlarını etkiliyor. Bu konuda bir düzenleme talebi bulunurken, uzmanlar da hak kaybına dikkat çekiyor ve çözüm arayışları devam ediyor.

“SOSYAL GÜVENLİK REFORMU ŞART”

Staj ve çıraklık sürelerinin SGK başlangıcı olarak kabul edilmesi için hükümetten düzenleme talep eden mağdurlar, sosyal güvenlik reformu ihtiyacına vurgu yaparak seslerini duyurmaya çalışıyor. Sosyal güvenlik uzmanları da hak kaybına dikkat çekerek, staj ve çıraklık mağdurları için sosyal güvenlik reformu çalışmalarında yeni bir düzenlemenin şart olduğunu belirtiyor. Prof. Dr. Cem Kılıç, NTV canlı yayınına katılarak bu konudaki görüşlerini paylaştı.

“GÖZDEN GEÇİRİLMELİDİR”

Kılıç, staj ve çıraklıkla ilgili kanunun gözden geçirilmesi gerektiğine değinerek, “Sistemdeki değişiklikler nedeniyle mağdurlar ortaya çıktı. Bu durumların gözden geçirilmesi gerekiyor. Belki sosyal güvenlik reformu kapsamında yeni bir düzenleme yapmak şart." şeklinde konuştu.

STAJ VE ÇIRAKLIK MAĞDURLARI NE İSTİYOR?

EYT'de kapsam dışında kalan 1999 öncesi staj sigortası mağdurları, staj ve çıraklık sürecinde çalıştıkları dönemin sigorta başlangıcının sayılmaması nedeniyle emekli EYT’den faydalanamıyor. Zorunlu stajlarını yaptıkları dönemde verilen sigorta kartlarında sigorta girişleri "kısa vadeli sigorta kolu" olarak kaydedildi. Hizmet dökümlerinde ilk işe giriş tarihi olarak kabul edilmediğinden, başlangıç tarihleri tescillenen kişilerin emeklilik hesaplarında bu tarihler staj başlangıcı olarak kabul edilmiyor. Staj sigortası mağdurları, EYT'de olduğu gibi staj başlangıç gününün kanun değişikliği ile sigorta başlangıcı olarak kabul edilmesini talep ediyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar