Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Mehmet Akif Cenkci

Mehmet Akif Cenkci

SSK'dan emekli olmanız daha avantajlıdır

10/01/1975 doğumluyum. 01/12/1990 tarihinde ilk defa sigortalı oldum. SSK hizmetim toplam 2861 gündür. 14/02/2013 tarihinde ise isteğe bağlı Bağ-Kur'lu oldum. O günden beridir de isteğe bağlı ödemem devam etmektedir. 2585 gün isteğe bağlı hizmetim vardır. 2007 ve 2009 yıllarında iki doğum yaptım. SSK ve BAĞ-KUR'dan hangi şartlarda nasıl emekli olabilirim. Elif Güneş/İstanbul

Elif Hanım, Bağ-Kur'dan emekli olabilmek için 53 yaş ve 7200 prim gün sayısı şartlarına tabisiniz. İki doğum borçlanması yaparak isteğe bağlı prim ödemelerinizi düşürebilirsiniz ancak her türlü 53 yaşı bekleyeceksiniz. SSK'dan ise 47 yaş 5450 prim gün şartlarına tabisiniz. İsteğe bağlı Bağ-Kur'u sonlandırıp 1261 gün yani 3,5 sene sigortalı çalışmanız halinde hemen emekli olabilirsiniz. Bu durumda bir iş yerinde sigortalı çalışmak ve SSK'dan emekli olmak sizin için daha avantajlıdır.

Sigorta çakışması olabilir

Ben 2008-2014 tarihleri arasında ortağı olduğum şirkette aynı zamanda sigortalı çalışandım. Şimdi bana sigortalarımın iptal olabileceğini söylediler. Ne yapmam gerekir, böyle bir şey mümkün olabilir mi? Nurya Son

Ortağı olduğunuz şirkette sigortalı çalışmanız var ise sigortalarınız iptal olabilir. Bunun için ticaret sicil gazetesi ile birlikte bağlı bulunduğunuz Sosyal Güvenlik Merkezine müracaat etmenizi öneririm. Aksi halde emekli olmayı düşündüğünüz tarihte bu durum size problem çıkartabilir. SGK'ya sigortalılık çakışmalarının tespitinin yapılması, var ise adınıza Bağ-Kur dosyası açılmasını ve işçi, işveren paylarının aktarılmasını talep edebilirsiniz.

 15 yıl 3600 ile 58 yaşında emekli olabilir

Annem 25.10.1990 sigorta girişli. Fakat 942 günü var. 3600 günden emekli olabiliyor mu ve kaç yaşında emekli olabilir?

Anneniz 25.10.1990 sigorta başlangıcı ile 20 yıl 47 yaş 5450 gün şartları ile veya kısmi yaştan olarak 15 yıl 3600 gün ile 58 yaşında emekli olabilir. 1990 yılından sonra doğum yapmış ise o doğumların 3'ünü borçlanma hakkı vardır.

Reddi miras hakkınız vardır

Emekli Sandığı'ndan emekli babamı kaybettik, kardeşlerim reddi miras davası açarken ben de açtım, bu durumda yetim aylığı hakkım var mı, başvuru yaparsam bağlanır mı?

Reddi miras ile, mirastan men farklı farklı şeylerdir, reddi miras davası açmış olmanız babanızdan yetim aylığı almanıza mani değildir, başvuru yaparsanız bekâr olduğunuz müddetçe ve Emekli Sandığı'na tabi çalışmadığınız sürece yetim aylığı alabilirsiniz.

Askerliğinizi borçlanmak son 1260 güne etki etmez

15 yıl Bağ-Kur sigortalısı olarak devam ettim, SSK emekliliğinin daha avantajlı ve maaşının da Bağ-Kur emeklilerine göre daha yüksek olduğunu öğrenince SSK'ya geçtim, yaklaşık 2,5 yıldır SSK'lıyım, askerlik borçlanması yaparsam kalan 1 yılı doldurmuş olur muyum?

Planlamanızı iyi yapmışsınız, doğru bilgileri edinmişsiniz, SSK emekliliği tabii ki doğru tercih hem maaş olarak hem de zaman olarak daha avantajlı, ancak askerlik borçlanma olayı sizin işinizi görmeyecek, kalan son bir yılınızı çalışarak tamamlamak durumundasınız, askerlik borçlanması yapar iseniz, borçlandığınız süre askerlik yaptığınız yıllara işlenecektir.

İhbar süreniz 56 gündür

İşten çıkartıldım. İş yerinde hizmetim toplam 9 yıl 24 gündür. İhbar sürem ne kadar?

Hizmet süresi 3 yıldan fazla sürmüş işçiler için ihbar süresi 8 hafta yani 56 gündür.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları