'Sözde soykırım'ın tanınması Ermeni basınında nasıl yankı buldu?

'Sözde soykırım'ın tanınması Ermeni basınında nasıl yankı buldu?
Amerikan Başkanı Joe Biden'ın seçim vaadini tutarak 'sözde Ermeni soykırımı'nı tanımasının ardından gözler Ermenistan basınına çevrildi. Biden'ın açıklamasını 'cesur ve ilham verici bir adım' olarak tanımlayan basın kuruluşları aynı zamanda ülke siyasetçilerinin 'sözde soykırımın' tanınmasının ardından neler yaptıklarını da sayfalarına taşıdı.

Haber Merkezi-Günboyu

CUMHURBAŞKANI ARMEN SARKISSIAN'DAN TEŞEKKÜR

Ermenistan Cumhurbaşkanı Armen Sarkissian,  sözde Ermeni Soykırımı'nın ABD Başkanı Joe Biden tarafından tanınmasını cesur ve ilham verici bir adım olarak değerlendirdi ve şu ifadeleri kullandı:

"Teşekkür ederim Başkan Biden. Ermeni soykırımını tanımak cesur ve ilham verici bir eylemdir. Ermeni milleti ve dünya çapında adalet arayanlar için önemlidir. ABD-Ermenistan ilişkileri için yeni ufuklar açıyor. Aynı zamanda bu dünyayı daha iyi bir yer yapar!

ermenistan-tepki.jpg

Ermeni Soykırımı'nın uluslararası tanınma ve kınama süreci, soykırımın tüm dünyada insanlığa karşı bir suç olarak önlenmesine ve cezasızlığın ortadan kaldırılmasına katkı sağlayacaktır." 

SİYASİ ANALİSTTEN KÜRESEL KAMPANYA TESPİTİ

Erivan merkezli bir siyasi analist olan Suren Sargsyan, ABD Başkanı Joe Biden'in Ermeni Soykırımı'nı tanımaya yönelik resmi hareketinin dünya ülkeleri için gerçek bir emsal oluşturacağını ve tarihi adaletin yeniden tesisine yönelik küresel bir kampanya için bastıracağını söyledi.

ermeni-3.jpg

ESKİ CUMHURBAŞKANI'NDAN BIDEN'E MEKTUP

Ermenistan'ın üçüncü Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden'e 24 Nisan mesajında ​​Ermeni Soykırımı'nın resmen tanıdığı için şükranlarını ifade eden bir mektup gönderdi. 

Mektubunda şu ifadeleri kullandı:

"Ekselansları,

24 Nisan'da mesajınızı büyük bir coşkuyla karşıladım. 2015 yılında, Amerika Birleşik Devletleri Başkan Yardımcısı statüsünde, Ermeni Soykırımı kurbanlarının anısına Washington Ulusal Katedrali'nde düzenlenen ekümenik namazda yer aldığınız toplantımızı sıcak bir şekilde hatırlıyorum. Özellikle duygusaldı, göğsünüze Ermeni Soykırımı anma töreninin sembolü olan beni unutma çiçeğini takmış olmanız önemliydi.

ermeni-7.jpg

Kaderin istediği gibi, altı yıl sonra, şimdiden Amerika Birleşik Devletleri'nin 46. Cumhurbaşkanlığı görevindeyken, Ermeni Soykırımı'nı tanıyarak, insan haklarının önceliğine bağlılığınıza ve kampanya vaadinize sadık kaldınız.

Şimdiye kadar, Ermeni Soykırımı'nın tam teşekküllü bir imajının oluşmasına büyük katkı sağlayan Ermeni Soykırımı'ndan sağ kurtulanların ve onların soyundan gelenlerin mücadelesinin kararlı ruhunu hissederek, bu tarihsel adaletsizliğe karşı tutarlı bir şekilde konuştunuz ve savaştınız. Amerikan toplumu ve siyasi seçkinler arasında.

Bugün, tarihi vatanlarının bir başka yerinde, Artsakh'taki Ermeni halkı, cezasız inkar ve yabancı düşmanlığının yeni kanlı meydan okumalarıyla karşı karşıya kaldığında, Ermeni halkının güvence altına alınmış, onurlu ve barışçıl bir yaşam hakkını korumak son derece önemlidir vatan.

Sevgili Başkan!

Ermeni Soykırımı'nı tanıyarak, sadece bu Soykırım nedeniyle dünyaya dağılmış bir milyon Amerikan Ermenisinin ve 10 milyon Ermeninin 106 yıllık beklentilerini haklı çıkararak tarihi olayların ve reddedilemez gerçeklerin adil ve net bir değerlendirmesini yapmakla kalmadınız, aynı zamanda insanlığa karşı soykırım suçunu önlemek ve ortadan kaldırmak için devletlere olan bağlılığınızın altını çizmek için önemli bir adım attı.

KIM KARDASHIAN DA KAYITSIZ KALMADI

Amerikalı televizyon yıldızı Kim Kardashian da yürüttüğü lobi faaliyetlerinin karşılıksız kalmadığını söylediği paylaşımında Biden'e teşekkürlerini sunarken şu ifadeleri kullandı:

kim-tweet-ic.jpg

"Bir asırdan fazla bir süredir hakikat ve kabul için savaştıktan sonra, bugün Ermeni halkı, Başkan Biden'in 1915'te 1,5 milyon Ermeni katliamını soykırım ilan etmesiyle hepimizin umduğumuz ve dua ettiğimiz tanınmayı aldı.

Bu, Ermeni toplumu için uzun bir yolculuktu ve her yıl soykırımı olduğu gibi tanımaya daha da yaklaştığımızı hissettim. Nihayet o gün geldi."


 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar