Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Mehmet Akif Cenkci

Mehmet Akif Cenkci

Sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışan emekliler rapor ücreti alamazlar

Mehmet Akif Bey, yazılarınızı takip ediyorum ve çok yararlı buluyorum. Benim sizlere sorum şudur ki; ben ssk emeklisiyim. Sosyal güvenlik destek primi ödeyerek emekli olduktan sonra çalışmaya devam ettim. Geçen ay hastalandım ve doktor bana 4 gün rapor verdi. SGK raporlu olduğum günlerin ücretini bana ödemedi, işverende maaşımdan kesti. Bu durum doğru mudur? Başka bir çalışan arkadaşımız iş kazası geçirdi o da emekli çalışandı fakat SGK'dan parasını aldı.  Kenan Buruk

Kenan Bey, Sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışan emekliler, hastalanmaları durumunda geçici iş göremezlik ödeneği yani rapor ücreti alamazlar. Sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışan emekliler sadece iş kazası ve meslek hastalıkları kapsamında olduklarından dolayı; iş kazası ve meslek hastalığı geçirip istirahat raporu almaları halinde geçici iş göremezlik ödeneği (rapor ücreti) alırlar.

Borçlandığınız sürelerin ikramiyesini alabilirsiniz

Kamu personeli olarak 4c statüsüne tabi çalışmaktayım. Borçlandığım ücretsiz izin sürelerine karşılık emekli ikramiyesi alabilir miyim?

Borçlandırılan süreler, emekli ikramiyesine esas hizmet süresinde dikkate alındığından dolayı bu sürelere ikramiye ödemesi yapılmaktadır.

İdari para cezanız var ise engelli teşvikinden yararlanamazsınız

Merhaba, SGK idari para cezam var ve henüz bu cezayı ödeyemedim. İşyerimde engelli personelde çalıştırmaktayım. Engelli teşvikinden faydalanabilir miyim? İşyerim limitet şirkettir.

Engelli teşvikinden yararlanabilmek için aranan şartlardan bir tanesi de Sosyal Güvenlik Kurumuna işverenin borcunun bulunmamasıdır. 2011 yılından itibaren beş puanlık indirim, engelli teşviki ile birlikte uygulandığından ve beş puanlık indirimden yararlanabilmek içinde kuruma borcun olmaması şartı arandığından idari para cezası ödenmediği sürece ayrıca beş puanlık indirimden de yararlanmak mümkün değildir.

Günde 1,5 saat süt izniniz vardır

7 aylık bir çocuğum var ve süt izni hakkım günde kaç saattir. Şimdiden yanıtınız için teşekkür ederim. Sıla Baykan

Kadın işçilere 1 yaşından küçük çocuklarını emzirebilmeleri için günde toplam 1,5 saat süt izni verilir.

Doğum borçlanma tutarı bir ay içerisinde ödenmelidir

Doğum borçlanması için başvurumu yaptım. Ne kadar ödeme yapmam gerektiği ile ilgili henüz bana cevap gelmedi. Ödemeyi taksitle yapma imkânımız var mıdır?

Sosyal Güvenlik Kurumunca tarafınıza ödemeniz gereken tutar bilgisi bir ay içerinde müracaatta belirttiğiniz tebligat adresinize gelecektir. Tebliğ aldıktan sonra bir ay içinde ödeme yapmanız gerekmektedir. Taksit ile ödeme yapma imkânınız bulunmamaktadır.

İhya yaparsanız silinen tüm bağ-kur sürelerini satın almak zorundasınız

Emekli olabilmem için 400 gün prim açığım var. 6 sene önce çıkan afta 1700 gün Bağ-Kur prim borcumu sildirdim. Silinen günlerden kısmi olarak sadece 400 gün borçlanabiliyor muyum?

Recep Bey 4-b Bağ-Kur'da dondurulan prim günleri ileride ihya ismi ile tekrar satın alınabilir ancak burada kural tüm silinen günlerin satın alması ile olmaktadır. İhtiyacınız olan 400 günü ayrı olarak satın alamazsınız.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları