Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Mehmet Akif Cenkci

Mehmet Akif Cenkci

Sosyal güvenlik, bugünümüzü ve geleceğimizi korur...

Sosyal güvenlik; gelirleri ne olursa olsun ülkede yaşayan herkesin toplumumuzun huzurunu ve refahını bozan sosyal tehlikelerin verdiği zararlardan bir insan hakkı olarak kişinin karşılaşması mutlak ya da muhtemel tehlikelerin sonuçlarına karşı bir gelir garantisi sağlamak suretiyle kişiyi bu muhtaç duruma düşme riskine karşı güvenlik altına almaktır.

Sosyal güvenliğin amacı ise; sosyal güvenliğin konusu olan risklerin sonuçlarına karşı kişiye gelir emniyeti sağlamaktır. Sosyal güvenlik, insanları muhtaçlığa düşmekten kurtarmak kadar, hayat seviyelerinin düşmeyeceği konusunda da bir güven duygusu kazandırma amacı taşır.

Sosyal güvenliğin önemi de bir arada toplu olarak yaşayan insanlar arasında sosyal barışın sağlanması, sosyal dayanışmanın kuvvetlenmesi ve sosyal ahengin sağlanması açısından önem taşımaktadır. Sosyal güvenlik sistemi, ister kamu isterse özel nitelikli sosyal güvenlik sistemleri olsun özünde bir tasarruf sistemidir. Sosyal güvenlik bir gelir garantisi sağlar, dolayısıyla bu gelir garantisi tüketimin sürdürülmesine katkı sağlamaktadır.

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de etkisini sürdüren Koronavirüs salgınından ülkemiz de ciddi manada etkilenmiş olup, yaşanan bu süreçte sosyal güvenlik sisteminin ne kadar önemli olduğu bir kez daha gündeme gelmiştir. Doğumdan ölüme ve hatta öldükten sonra da hak sahiplerine sirayet eden sosyal güvenlik sistemi ne kadar etkili ve güçlü olur ise toplumda yaşayan bireylerin refah seviyeleri o kadar artacaktır.

Zor günler geçirdiğimiz ve hâlâ da geçirmeye devam ettiğimiz şu günlerde hiç şüphesiz ki aklımıza gelen ilk kavram sosyal devlet ve sosyal güvenliktir. Sosyal devlet sisteminin amacı da insanların onuruna yakışacak bir yaşam sürdürmesidir. Zira devlet toplum yaşamında var olan veya oluşan risklerin önüne geçebildiği sürece sosyaldir.

2006 yılında SSK, BAĞ-KUR ve EMEKLİ SANDIĞI tek çatı altında birleştirilerek Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kurulmuştur. SGK'nın kurulması reform olarak nitelendirilmiş ve her sene Mayıs ayı içerisinde Sosyal Güvenlik Haftası olarak kutlanmaya başlanılmıştır. Günümüzde hâlâ üç kuruma tabi sigortalıların işlemleri farklı olup, birleşme maalesef kâğıt üzerinde kalmıştır. Ayrıca kurumların resmî binaları da tek çatı altında toplanmıştır. Her sene Mayıs ayı içerisinde kutladığımız Sosyal Güvenlik Haftasında kayıt dışı istihdam, sosyal güvence gibi konuların önemi gündeme getirilerek, toplumda sosyal güvenlik bilinci oluşturulmaya çalışılmaktadır.

Hepimizi ilgilendiren Sosyal Güvenlik sisteminden ne yazık ki birçok kimse bihaberdir. Sosyal Güvenlik bilincinin çocukluk yaşlarda oluşturulması gerekmekte olup, okullarda ders olarak okutulması elzemdir.

Huzur ve refah dolu bir an ve gelecek için Sosyal Güvenlik sistemimizi etkinleştirmeliyiz. Unutmamalıyız ki Sosyal Güvenlik, bugünümüzü ve geleceğimizi korur. 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları