Slovakya’da Cumhurbaşkanlığı seçiminin galibi Pellegrini oldu

Slovakya’da Cumhurbaşkanlığı seçiminin galibi Pellegrini oldu
Bugün Slovakya'da gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı Seçimi'nin ikinci turunun galibi, Rusya yanlısı olarak nitelendirilen aday Peter Pellegrini oldu.

Slovakya İstatistik Ofisi'nin resmi olmayan verilerine göre, oyların yüzde 99'unun sayılmasıyla birlikte, Sosyal Demokrat aday Peter Pellegrini'nin oy oranı yüzde 53,55, AB ve Batı yanlısı aday Ivan Korcok'un oy oranı ise yüzde 46,44 oldu. Seçimlere katılım oranının yüzde 60'ın üzerinde olduğu belirtildi.

Pellegrini, Slovakya'nın Washington ve Brüksel'den gelen direktiflere bağlı kalmaması ve kendi çıkarlarını gözetmesi gerektiğini savunarak, ülkenin dış politikasını daha bağımsız bir şekilde yönetmeyi amaçlıyor.

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda Ivan Korcok, muhalefetin desteğiyle oyların yüzde 42,5'ini alarak birinci olmuştu. Hükümet tarafından desteklenen Pellegrini ise yüzde 37 oy oranıyla ikinci sırayı almıştı. Ancak ikinci turda Pellegrini'nin galibiyetiyle sonuçlar değişti.

aw178560-01.jpg

48 yaşındaki Peter Pellegrini, daha önce başbakanlık ve Ulusal Konsey Başkanlığı gibi önemli görevlerde bulunmuş bir siyasetçidir. İtalyan kökenli olan Pellegrini, seçim kampanyası sürecinde Slovakya halkını, ülkenin Ukrayna'ya asker göndermemesi için oy kullanmaya davet etmişti.

Pellegrini'nin Cumhurbaşkanlığı görevini 15 Haziran 2024 tarihinde mevcut Cumhurbaşkanı Zuzana Caputova'dan devralması bekleniyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar