Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Nuri Kayış

Nuri Kayış

DOSDOĞRU

Slogan sihirli değnek değildir!

Ak Parti, İsmet İnönü liderliğindeki CHP iktidarının DP tarafından yıkıldığı 14 Mayıs 1950''deki seçime büyük önem atfediyor,  DP''lilerin kullandığı "Yeter! Söz milletindir" sloganına sıkı sıkı sarılmanın yanı sıra erken seçimi de 14 Mayıs''ta yapmayı planlıyor.

Oysa DP''nin iktidarı, birkaç yıl süren rahatlamanın ardından ülkeyi büyük krizlere sokmuştu.

DP''nin, cumhuriyet tarihimizin en talihsiz olaylarından biri olan 27 Mayıs 1960 askerî darbesiyle devrilmesi ve başbakan ile iki bakanın sözde bir mahkemenin kararıyla idam edilmesi DP döneminin enine boyuna incelenmesini, tartışılmasını engelledi.

O darbeyi bir kez daha lanetlerken DP iktidarında yapılan yanlışlara bir-iki örnekle bakalım:

-1951''de Halkevleri kapatıldı. Bu yaygın örgütün halkın eğitimine sağladığı büyük yarar ortadan kaldırıldı.

-1953''te CHP''nin tüm mal varlığı "haksız iktisap yapıldığı" gerekçesiyle Hazine''ye geçirildi. Yine 1953''te Millet Partisi kapatıldı.

-1954''te basını susturmak amacıyla ağır cezalar içeren bir yasa değişikliğine gidildi, iktidarı eleştirmek ciddi anlamda zorlaştırıldı. Aynı yıl kamu kuruluşlarında büyük bir tasfiyeye girişildi, üniversiteler ve yargı üzerinde büyük bir baskı oluşturuldu.

-6 Eylül 1955''te İstanbul''da Rum azınlığa karşı bazı provokatörlerin başlattığı eylem önlenemedi, Rumlara ait yüzlerce ev ve işyeri yağmalandı, ölen ve yaralananlar oldu.

-1956''da CHP Genel Sekreteri Kasım Gülek''in Rize''de yaptığı esnaf ziyaretleri ve konuşmaları izinsiz gösteri yürüyüşü denilerek yargıya intikal ettirildi, Gülek''e 6 ay hapis cezası verildi.

-1957''de ekonomik kriz patlak verdi. Dünya Bankası ve IMF''den kredi istenmek zorunda kalındı.

-1958''de dolar 2.80 liradan 9 liraya çıkarıldı. Üretilen tüm mal ve hizmetlere büyük oranlarda zam yapıldı.

-İktidar Vatan Cephesi''ni kurdu ve hızlı biçimde üye kayıtlarına başladı. Bu uygulamayla ülke Vatan Cephesindekiler ve diğerleri olarak iki cepheye bölünmüş oldu. 

-CHP lideri İsmet İnönü çıktığı yurt gezilerinde ardı ardına saldırılara uğradı.

-12 Nisan 1960''da DP Meclis Grubu''nca yapılan açıklamada, siyasi partilerin her türlü faaliyetinin incelenip soruşturulacağı Tahkikat Komisyonu kurulduğu belirtildi.

-27 Nisan 1960''da çıkarılan bir yasayla Tahkikat Komisyonu''na gazete ve dergileri kapatma yetkisi verildi. Komisyonun aldığı kararlara muhalefet edenlere 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilmesi de yasanın bir diğer maddesiydi.

-28 Nisan 1960''da İstanbul Üniversitesi''nde büyük bir öğrenci eylemi oldu.  Polis eylemi bastırmakta güçlük çekti, askeri birlikleri çağırmak zorunda kaldı. Eylem sırasında bir öğrenci hayatını kaybederken 40 öğrenci yaralandı. Bu arada üniversitenin rektörü Sıddık Sami Onar da tartaklandı. 

...

Özetleyecek olursam:

DP, imrenilecek, seçim kampanyalarında sloganı kullanılacak bir parti değildi. Dönemi ekonomik, sosyal, siyasal ve hukuksal skandallarla doluydu.

Ak Partililer, DP''lilere sarılırken daha dikkatli olmalı, her yaştaki seçmenin DP''nin ülkeyi yönettiği 10 yılı araştırıp öğrenmesinin çok kolay olduğunu unutmamalıdır.

Kaldı ki şu anda Ak Parti iktidara aday bir parti değil, 20 yıldır iktidarda olan bir parti. Seçmen oyunu kullanırken bu partinin geçmişte yaptıklarına ve yapamadıklarına bakar, ekonomide başarılı olup olmadığını, kendi hayatını daha iyi bir noktaya taşıyıp taşımadığını sorgular, bağımsız bir yargı oluşturup oluşturmadığını, yolsuzluklarla usulsüzlüklerle haksızlıklarla mücadele edip etmediğini göz önünde tutar.

 

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları