Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Nuri Kayış

Nuri Kayış

DOSDOĞRU

Siyasetteki oğullar babalarını arattı

Ünlü kimi siyaset adamlarının oğulları da siyasete merak sardı ama doğrusunu söylemek gerekirse hiçbiri babaları kadar başarılı olamadı.

Adnan Menderes''in büyük oğlu Yüksel Menderes, 1965''de Adalet Partisi''nden milletvekili seçilerek siyasete atıldı. 1970''de bu partiden ayrılıp Demokratik Parti''ye geçti, genel başkan yardımcısı oldu. 1972''de intihar etti.

Menderes''in ortanca oğlu Mutlu Menderes, Adalet Partisi ve Demokratik Parti''de görev aldı, milletvekilliği yaptı. 1978''de trafik kazasında öldü.

Adnan Menderes''in küçük oğlu Aydın Menderes ise, 1977''de Adalet Partisi''nden milletvekili seçildi. 12 Eylül darbesinin siyaset yasağı getirdiği isimler arasındaydı. Yasaklar kalkınca Büyük Değişim Partisi, Refah Partisi, Fazilet Partisi, Doğru Yol Partisi ve Demokrat Parti''de çeşitli görevler üstlendi. 1996''da bir trafik kazası sonucu felçli kaldı. 2011''de vefat etti.

İsmet İnönü''nün oğlu Erdal İnönü, 1983''de SODEP''in kurucuları arasındaydı ve ilk genel başkanı oldu. Siyaset yolculuğunu SHP ve CHP''de sürdürdü. Çeşitli koalisyon hükümetlerinde başbakan yardımcılığı ve dışişleri bakanlığı görevlerinde bulundu. 2007''de hayatını kaybetti.

Alparslan Türkeş''in oğlu Tuğrul Türkeş, babasının ölümünün ardından MHP genel başkanlığı için Devlet Bahçeli''yle yarıştı ama kazanamadı. Daha sonra bu partiden milletvekili oldu. 2015''de Ak Parti''den milletvekili seçildi. Aydınlık Türkiye Partisi''nin genel başkanlığını da yaptı.

Turgut Özal''ın oğlu Ahmet Özal, 1999 seçimlerinde Malatya''dan bağımsız milletvekili seçilerek siyasete adım attı. 2014''de Ana Parti''yi kurdu. 2022''de ise Tek Parti''nin kurucuları arasındaydı. 2023 cumhurbaşkanlığı seçiminde aday olması bekleniyor.

Necmettin Erbakan''ın oğlu Fatih Erbakan, Saadet ve Refah partilerinde görev yaptıktan sonra 2018''de Yeniden Refah Partisi''nin kurucuları arasında yer aldı ve ilk genel başkanı seçildi. 2023 seçiminde ne yapacağı merak konusu oluyor.

Zaman aşımı sorunu

Hukuk sistemimizin acilen incelenip çözüm bulunması gereken önemli bir sorunudur zaman aşımı.

NTV''nin haberine göre, İstanbul''da özel bir bankanın şube müdürü, 2004 yılında 39 banka müşterisine ait 4.5 milyon dolar ile 500 bin sterlini zimmetine geçirdikten sonra ortadan kaybolmuş.

Yaklaşık 19 yıl polisten kaçan bu kişi sonunda yakalanmış ama sadece 12 gün hapis yattıktan sonra salıverilmiş.

Çünkü mahkeme işlenen suçta zaman aşımı süresinin 15 yıl olduğunu, suçlunun bu süreyi doldurduğu için özgürlüğünden yoksun bırakılamayacağına karar vermiş.

Mahkemenin verdiği kararda bir yanlışlık yok.

Mevcut yasayı uygulamış.

Ama zaman aşımının 15 yıl olmasını öngören yasa maddesinde ciddi bir sorun olduğu kesin.

Büyük bir dolandırıcı yıllarca polise yakalanmadığı için şimdi aramızda saygın biri gibi dolaşacak.

Bana kalırsa suçlu kişi 50 yıl sonra bile yakalansa cezasını çekmeli.

Sarhoş maymunlar

Yaşlı bir dost, hakemli bilimsel dergi Primates''te yayınlanan bir araştırmayı paylaşmış benimle.

Özetle şöyle diyor bu araştırmada:

"Maymunların kendi etraflarında döndüğü anların görüntüleri incelenip ilginç bir sonuca ulaşıldı.

Maymunlar bu dönme hareketini kafalarını güzelleştirmek yani sarhoş olmak için yapıyorlar."

Yaşlı dost araştırmanın ekinde kendi notunu da göndermiş:

"Yaklaşık 50 yıldır her akşam birkaç kadeh şarap içerim. Ama son zamanlarda vergi artışlarına bağlı olarak şarabın fiyatı çok arttı. Yakında beni kafayı bulmak için maymunlar gibi dönerken görürseniz hiç şaşırmayın."

 

 

 

 

 

 

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları