Şirket iflaslarında rekor artış. Kriz gittikçe derinleşiyor

Şirket iflaslarında rekor artış. Kriz gittikçe derinleşiyor

Almanya'da ocak-haziran döneminde şirket iflasları yüzde 41 artarak önemli bir artış gösterdi.

Ünlü Alman ekonomi gazetesi Handelsblatt'ın bildirdiğine göre, Almanya'da bu yılın ilk yarısında enflasyon, zayıflayan talep, artan maliyetler ve faiz oranları gibi faktörlerle orta ve büyük ölçekli şirketlerin iflas başvurularında ciddi bir artış yaşandı. Falkensteg verilerine göre, ocak-haziran döneminde yıllık cirosu 10 milyon Euro'nun üzerinde olan 162 şirket iflas başvurusunda bulundu, bu da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 41'lik bir artışı temsil ediyor.

İflas eden şirketler arasında Münih merkezli Avrupa'nın üçüncü büyük tur operatörü FTI, Galeria gibi büyük mağaza zinciri ve Esprit gibi moda şirketleri gibi önde gelen isimler de bulunuyor. Özellikle emlak, otomotiv tedarikçileri ve makine mühendisliği sektörlerinde faaliyet gösteren şirketler iflaslardan büyük ölçüde etkilendi.

Almanya'da Covid-19 salgınının etkileri, artan enerji ve malzeme maliyetleri ile zayıflayan talep, iflas artışlarının ana sebepleri arasında gösteriliyor. Küresel ekonomik belirsizlikler ve yüksek faiz oranları, yeniden yapılandırma ve zor durumdaki şirketlere yatırım yapmayı daha çekici hale getiriyor.

Creditreform'un verilerine göre, yılın ilk yarısında ülkede yaklaşık 11 bin iflas vakası kaydedildi ve bu rakam son on yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Alman ekonomisi, imalat sektöründeki kalıcı zayıflık nedeniyle kırılganlığını korurken, hükümet ise ekonomik büyüme beklentisini hafif iyileşme işaretleriyle revize ederek yüzde 0,3 olarak açıklamıştı.