Sinema salonları tarihe mi karışıyor?

Sinema salonları tarihe mi karışıyor?
Sinema salonları ile dijital platformlar arasındaki yarış iyice kızıştı. Peki ilerleyen dönemlerde bu savaşın galibi kim olacak?

shiftdelete.com'un derlediği habere göre, sinema salonları ile dijital yayın platformları arasındaki rekabet, son dönemde iyice kızıştı. Özellikle Netflix‘in de sert yükselişi ile beraber, stüdyoların farklı yollara gitmesi, ortamı gerdi. Bununla birlikte ortaya çıkan COVID-19 krizi de sektörün şartlarını neredeyse bam başka yollara çevirdi.

Son minvalde sinema salonlarının negatif etkilendiği durum, bazı film severleri de oldukça üzüyor. Zira bir geleneğin değişimine şahit olan izleyiciler, savaşın galibini de merak ediyor. Peki teknoloji ile gelenek arasındaki rekabeti kim kazanacak?

DİJİTAL PLATFORMLAR SİNEMA SALONLARINI YENEBİLİR Mİ?

Teknolojinin ilerlemesi ile birçok sektörde farklı alanlara evirildi. Kullanıcıya ulaşan son ürün her seferinde daha basit hale getirilirken, sadelik ve işlevsellik de ön planda tutuluyordu. Eğlence sektörünün önemli yapı taşlarından olan sinema ve sinemacılık, bu gelişmelerden daha az ve olumlu yönde etkilenmekteydi. Gelişen teknoloji ile daha güzel filmler çekilirken, salonlarda en yeni model ürünlerle izleyicilerini bekliyordu. Ancak son dönemde Netflix ile başlayan yeni atılımlar, farklı bir tartışma konusunu beraberinde getirdi.

Kullanıcılardan abonelik ücreti alarak daha fazla içerik sunmaya odaklanan servisler, mali anlamda büyük avantajlara sahip. Aylık bir sinema bileti parasına denk gelebilen ücretler, film severlerin de ilgisini çekmekte. Normal şartlarda yapımlar, önce sinemada yayınlandıkları için bu dezavantajı çok fazla hissettirmezlerdi. Ancak salgın sürecinde salonların komple kapalı durması, büyük stüdyoları da oldukça agresif hamleler yapmaya itti.

OYUNCULAR, STÜDYOLARI DAVA ETMEYE BAŞLADI

Uzun bir süre sadece internet ortamında yayınlanan filmler, sinema severleri de oldukça rahatlattı. Kişilerin evlerinden son çıkan yapımları izleyebilmesi, sinema salonu sahiplerinin de canını sıkmaya başladı. Nitekim 2021 yılı içerisinde yavaş yavaş eskisi gibi açılan mekanlar, artık birbirleri ile değil sadece yayın platformları ile rekabet haline girdi. Örneğin büyük beklentili Black Widow filminin Disney+ ve sinema salonlarına aynı anda gelmesi, büyük tartışmalara yol açtı. Hatta başrol Scarlett Johansson‘ın Disney‘e açtığı dava, ipleri iyice gerdi.

Ayrıca sinema salonları sahipleri, yayın platformlarını korsana teşvik etmekle suçladı. Öte yandan Netflix, Disney+ ve HBO Max gibi hizmetler de açılan davalar ve eleştiriler nedeniyle şimdilik geri adım attı. Ancak artan popülarite, sinema severleri, beyaz perdeden uzaklaştıracağa benziyor. Zira hala fiyat bazında platformların büyük avantajları bulunmakta.

YÖNETMENLERE GÖRE SALONLAR KAYBETMEYECEK

Konuyla alakalı son minvalde çok fazla ses ve tahmin çıkmakta. Hayranlar ve izleyenler platformların gelecekte galip geleceğini düşünüyor. Ancak sinemacılar aynı görüşte değil. Amerikalı ünlü yönetmen Spike Lee, mevcut endişelerin, yersiz olduğunu düşünüyor. Başarılı isim, zamanında insanların televizyon için de benzer düşünceleri dile getirdiğini aktardı. Lee, günün sonunda salonların yerini koruduğunu hatta güçlendirdiğini aktardı.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar