Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Alanur ÖZALP

Alanur ÖZALP

PSİKOLOG GÖZÜYLE

Sınav stresi

Hayatımızın her döneminde sınav ve stres vardır. Sınav konusu açıldığında korku, panik, heyecan gibi stres yaratan durumlar aklımıza gelir. Sınava girecek gence stresten kurtulması için birçok yöntem tavsiye edilir. İşin gerçeği stres; sevgi, korku gibi doğal bir duygudur. Bunun doğal olduğunu kabul etmek ve herkesin bu duyguyu yaşayabileceğini bilmek genci rahatlatacaktır.

Hayatımızda pek çok kere sınava giriyoruz. Mezuniyet, iş, ehliyet, sertifika sınavları gibi. Liste böyle devam edip gider.

 

Sınava girmeden önce gencin dikkat etmesi gereken konular şöyle:

1.            Aç karnına sınava girilmemelidir

2.            Sınav öncesinde uykusuz kalmak hem dikkatimizi hem de konsantrasyonumuzu bozar

3.            Olumlu düşünceler bizi motive eder

4.            Mutlu hayaller bizi motive eder

5.            Son gün biraz eğlenmek, güç toplamamızı sağlar

6.            Sınavda rahat giyinmek, işimizi kolaylaştırır

7.            Dua etmek bizi rahatlatır

8.            Gülmek, espri yapmak gibi konular rahatlatıcı olacaktır.

 

Sınava girecek gencin ailesi için tavsiyeler

1.            Heyecanlı olabilirsiniz, elinizden geldiğince bunu belli etmemelisiniz

2.            Sınav öncesinde, olumsuz gelişmeleri konuşmayın, sınav sonrasına bırakın.

3.            Kendiniz üniversite sınavına girdiğinizde neler hissettiğinizi ve yaşadıklarınızı ona anlatın ve gülünç taraflarını daha ön plana çıkarın

4.            Sizin girdiğiniz sınavlarda ne gibi kaygılar yaşadığınızı ona anlatabilirsiniz

5.            Daha fazla dokunun, yakın olun

6.            "Olmazsa yeniden deneriz" demeyi unutmayın.

 

Sınav stresi kazalara neden olabiliyor 

İstatistiklere göre, özellikle sınav öncesi ilkögretim ögrencilerinde ve üniversite sınav arifesi dönemlerinde üniversite sınavına hazırlanan ögrencilerde trafik kazalarından ölüm ve yaralanmaların arttığı saptanmıştır. Bu saptamaya göre sınava girme düşüncesi hem çocuk hem de gençler için bir sıkıntı, panik, korku, kaygı, endişe ve stres yaşanmasına neden olmaktadır. Çocuklar iki konuda zorlanmaktadır. Birincisi sınav stresinden dolayı dikkatleri azalmaktadır. İkincisi fazla ders çalışmaya zorlandıklarında sıkılmakta, bunalmakta ve bir bıkkınlık içine girebilirler. Bu iki durum çocuğun ruh sağlığını zorlayabilir. Bazen de aileler çocuklarının sınavda başarılı olmasını çok istedikleri için çocuklara hava, su kadar gerekli olan oyun, oyuncak, bahçe, spor ve çizgi film gibi pek çok şeyi ya yasaklamakta ya da ceza olarak kullanmaktadır. Bu tavır çocuğun doğasına uygun değildir. Çocuk sınava hazırlanırken zevk aldığı şeyler tamamen ortadan kaldırılmamalı.

Çocukların etkilendikleri diğer bir konu ise ailelerinin sınavı kazanamadıkları takdirde onlara nasıl davranacağı korkusudur. Çocuk veya genç bu korkuyla sürekli savaşır. "Kazanamazsam ailemin yüzüne nasıl bakarım, ailemin emeklerini nasıl öderim, onları çok üzmüş olurum" diye kaygılanır. Hatta çevreme, öğretmen ve arkadaşlarıma ne derim korkusunu yaşar. Sınavlarda kazanmak ve kazanmamak vardır. Doğal olarak insanın hayatta başka şans ve seçenekleri de olacaktır. Bunları aileler çocuklarına söylemelidir. Korku, kaygı, endişe, üzüntü, yorgunluk hem sınav sonucunu etkiler hem de trafik kazaları gibi ölümcül ve ailelerin çok üzülmeleri ve pişman olmalarını gerektiren olaylara sebebiyet verebilir.

Gençler gençlik döneminde çabuk fikir değiştirebilir. Bu gençlik döneminin özelliklerindendir. Onlara yol gösterilmesi gerekmektedir. Üniversite sınavı genç için dönüm noktasıdır. Sınavda heyecanlanmamak, korku ve panik yaşamamak mümkün değil. Sınav sırasındaki heyecan başarımızı belli ölçüde etkileyebilir. Asıl önemli olan sistemli ve düzenli çalışma ile birlikte sınava doğru ve yeteneklerinize uyacak şekilde hazırlanmaktır. Gençler sınav sonucunda beklediği başarıyı gösteremeyip istedikleri yere giremeyebilir. Tercih yapacağınız okullar hakkında bilgi sahibi olmaya çalışın. Seçeceğiniz okulların iş olanakları, kazançları, size kazandıracakları ve sizin yetenek, beceri ve yapınıza uyup uymayacağını araştırın.

Üniversite imtihanlarının bitmesi, gençlerin sıkıntı, gerginlik ve streslerinin bittiği anlamına gelmez. Hatta sonuçların açıklanacağı ana kadar bu sinirlilik, gerginlik, çabuk parlama, endişe halinin devam ettiği gözlenir. Sınav bittikten sonraki bekleme dönemi genci daha da hassaslaştırabilir. Burada ailelerin yapması gereken en doğru davranış, genç imtihanı kazansa da kazanmasa da ona olan sevgilerinin eksilmeyeceğini hissettirebilmektir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları