Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Nuri Kayış

Nuri Kayış

DOSDOĞRU

Şimdi ne olacak?

İYİ Parti''nin ittifaktan ayrılmasıyla siyasette şu gelişmelerin olması muhtemeldir:

-CHP, HDP ile daha yakın temas içinde olabilir. Ayrıca sol partilerle ilişkisini artırabilir.

-İYİ Parti''nin eli rahatlayabilir, merkez sağın etkili partisi olma yolunda avantaj sağlayabilir.

-Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turda sonuçlanması sürpriz olur. Seçim 14 Mayıs''ta yapılırsa bundan 15 gün sonra seçmen ikinci defa sandığa gidebilir.

-İttifaklardan birinin Parlamento''da çoğunluğu elde etmesi zorlaştı. Cumhurbaşkanı ile Parlamento çoğunluğu aynı ittifakta olmayabilir. Bu durum erken seçim tartışmalarına yol açabilir.

-6''lı Masa''nın 5''li Masa''ya dönüşmesi sadece 14 Mayıs''taki seçimleri değil önümüzdeki yıl yapılacak yerel seçimleri de etkileyebilir. CHP, İYİ Parti''nin desteğiyle kazandığı kimi başkanlıkları kaybedebilir.

-Seçimi Ak Parti''nin karşısındaki partiler kazansa bile Anayasa değişikliği yapabilecek bir çoğunluğa ulaşamayacağı anlaşılıyor. Yani Türkiye''nin güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçişi yıllar sonraya sarkabilir.

Onurlu geri çekiliş

Meral Akşener''in 6''lı Masa''dan ayrılma kararı kendilerini Kemal Kılıçdaroğlu''nun adaylığına hazırlamış bazı kesimlerde öfkeli tepkilere yol açtı, bunu "siyasi intihar" diye değerlendirenler bile oldu.

Ben onlardan farklı düşünüyor, Akşener''in onurlu bir geri çekilişe imza attığına inanıyorum.

Şöyle ki:

Akşener, 6''lı Masa kurulduktan sonraki tüm konuşmalarında "seçilebilecek aday istediklerini" vurguladı, adayın güvenilir kamuoyu araştırma şirketlerinin anketleriyle belirlenmesini istedi.

Bu makul istek masadaki diğer liderler tarafından dikkate alınmadığı gibi Kılıçdaroğlu pek çok kez adeta adaylığı onaylanmış gibi bir tavır içine girdi, masayı adeta hiç dikkate almadı, göstermesi gereken asgari saygıyı göstermedi.

Bu tavır sonunda Akşener''in sabrını taşırdı.

Yani Akşener''in masadan ayrılma kararı oyunbozanlık değil nezaket dışı adaylık dayatmasına, emrivaki yapılmasına karşı tutarlı bir davranıştır, onurlu bir geri çekiliştir.

Bugün ortaya çıkan tablonun sorumlusu olarak Akşener''i göstermek siyasi dürüstlüğü ve tutarlılığı cezalandırmak anlamına gelir.

Tabii 6''lı Masa katılımcılarına kimseyi ayırt etmeden şu eleştiriyi de yapmak gerekiyor:

Cumhurbaşkanı adayını belirlemeyi bir yıl ertelememeli, ilk aylarda gerçekleştirmeliydiler.

Anlamlı sessizlik

Altılı Masa''daki liderlerden Temel Karamollaoğlu, Ali Babacan, Ahmet Davutoğlu ve Gültekin Uysal''ın, Kemal Kılıçdaroğlu''nun adaylığını kamuoyu araştırmasına filan gerek görmeden kabul etmesinin arkasında ne var?

Bu sorunun yanıtı basit:

Adı geçen liderlerin ve yakın çalışma arkadaşlarının Parlamento''ya girmelerinin yolu ancak CHP''nin milletvekili aday listelerinde yer almalarına bağlı. Çünkü partilerinin seçim barajını aşma ihtimali yok.

Öyle anlaşılıyor ki CHP onlara listelerde yer alacaklarına ilişkin söz verdi. Hatta seçimin kazanılması halinde bazı bakanlıklara atanabilecekleri bile söylendi.

Anlamlı sessizliğin nedeni budur.

 

 

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları